Od ponedjeljka kreće propisivanje višekratnih uputa

Kako navode iz Ministarstva, pacijenti neće imati potrebu da za svaki odlazak kod specijaliste ili za neku od dijagnostičkih procedura uzimaju novi uput
0 komentar(a)
ljekar, mjerenje pritiska, Foto: Shutterstock
ljekar, mjerenje pritiska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2014. 10:07h

Izabrani doktori u svim domovima zdravlja počeće od sjutra da, osim jednokratnih, propisuju i višekratne upute za specijalističke preglede, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode iz tog Vladinog resora, cilj propisivanja višekratnih uputa je da se pacijentima olakša ostvarivanje zdravstvene zaštite.

“Pacijenti će za trenutne zdravstvene probleme i dalje dobijati jednokratni uput, koji važi tri mjeseca, dok će se kod hroničnih ili ozbiljnih zdravstvenih problema, koji nijesu otkriveni ili su u fazi dijagnostike davati višekratni uputi”, kaže se u saopštenju.

Kako navode iz Ministarstva, pacijenti neće imati potrebu da za svaki odlazak kod specijaliste ili za neku od dijagnostičkih procedura uzimaju novi uput.

“Višekratni uput će važiti sve dok pacijent ne završi zdravstveni problem zbog kojeg ga je doktor poslao na konsultaciju u Klinički centar ili u neku od bolnica. S druge strane, izabrani doktor će višekratnim uputima moći svoja ovlašćenja da prenese i na specijalistu u bolnici”, kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva, kada doktor pošalje pacijenta sa višekratnim uputom, specijalista koji ga pregleda moći će da napiše uput po svom nahođenuju ako je potrebno da se uradi neka analiza ili dodatna konsultacija sa drugim specijalistima, i tek nakon obrade pacijent se vraća kod svog izabranog doktora sa faktički postavljenom dijagnozom.

“Time će se pacijenti rasteretiti i na taj način biće olakšani pregledi, postavljanje dijagnoze i liječenje, kao i kompletno ostvarivanje zdravstvene zaštite”, ocijenjeno je iz Ministarstva.

Bonus video: