Obilježile 8. mart: Oko 20 žena se popelo na Malo brdo

Vođa puta Dragana Asanović tvrdi da njen klub na ovaj način pokušava da promoviše ovaj sport kod žena
84 pregleda 5 komentar(a)
žene, Malo brdo, Foto: PK Oblun
žene, Malo brdo, Foto: PK Oblun
Ažurirano: 09.03.2014. 07:41h

Više od dvadeset žena juče je sa Planinarskim klubom (PK) "Oblun" obilježilo Praznik žena, popevši se na Malo brdo u Podgorici, visoko 205 metara nadmorske visine.

Na isti način su 8. mart obilježile žene iz susjednih zemalja, a cilj akcije je bio da više od sto žena iz velikih gradova provedu praznik na nekom od gradskih brda. Sarajke su planinarile na Trebević, Slovenke na Triglav, Beograđanke na Avalu, dok su žene iz Dubrovnika organizovale izlet na Sniježnicu.

Vođa puta Dragana Asanović tvrdi da njen klub na ovaj način pokušava da promoviše ovaj sport kod žena u Crnoj Gori.

"Bilo bi sjajno kada bi se ovakvi izleti pretvorilo u tradiciju, pa da se svake godie žene za osmi mart popnu na neku crnogorsku planinu, ili makar brdo", kazala je Asanović.

Ona je u devet ujutro povela ekipu od dvadesetak žena i pet muškaraca, među kojima je bio i reporter "Vijesti", i za četrdesetak minuta su bili na staroj tvrđavi, koja se nalazi na vrhu brda. Muški članovi kluba su, na čelu sa predsjednikom Zoranom Mirotićem, donijeli tri džaka mimoze koju su podijelili damama.

Planinarkama je najveću pažnju privuklo smeće i "netipski" rađene kuće na Malom brdu, na kojem se mogao vidjeti tek poneki bor. Ranka Novakovićč je kazala da je očekivala više žena, s obzirom da je tura veoma laka i da je Malo brdo više za relaksaciju, ego za kondiciju.

Sa vrha su žene uživale u pogledu na Podgoricu i planine koje su se uzdizale nad njom, od kojih su najveće Prokletije. Pogled se pružao i na mnoga podgorička brda kao što su, Gorica, Velje Brdo, Ljubović, Dajbabaska Gora, Kakaritska Gora i brdo Hum, ispod kojeg se prostiralo Skadasrko jezero, a desno su se, iznad jezera, mogli vidjeti sniježni vrhovi Rumije. Jedna od dama je u povratku kazala, da je planinarenje, najljepši način da se započne jedan praznik, pa i 8. mart.

Bonus video: