Odluka o privremenim objektima: Mogu se graditi ako nikoga ne ugrožavaju

Odlukom je precizirano da je Komunalna policija ovlašćena da naredi uklanjanje privremenog objekta u roku ne dužem od 15 dana
348 pregleda 1 komentar(a)
Balon sale, Foto: Vesko Belojević
Balon sale, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.03.2014. 19:49h

Odluka o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih montažnih objekata karaktera stavljena je na petnaestodnevnu javnu raspravu.

Privremeni objekti se, kako je obrazloženo, mogu postavljati i graditi pod uslovom da ne narušavaju postojeće gradske i komunalne funkcije, ne ugrožavaju kolske i pješačke komunikacije, ne devastiraju prostor, ne ugrožavaju životnu sredinu i uređene javne zelene površine.

“Pod montažnim objektima privremenog karaktera podrazumijevaju se kiosk, zatvorena bašta kao samostalni privremeni objekat, manji sportski objekat, otvoreni šank sa terasom, auto-pijaca, zatvorena bašta u sastavu ugostiteljskog objekta, parking objekat, reklamno-oglasni pano, tenda i objekti koji se mogu izmještati sa jednog mjesta na drugo, kao što su ljetnja bašta, izložbena polica, javna telefonska govornica, kiosk u sklopu autobuskog stajališta...”, piše u odluci.

Precizirano je da su montažni objekti i pokretna tezga, automat za prodaju cigareta, aparat za prodaju osvježavajućih napitaka, sladoleda, dezerata, kestenja, kikirikija, pult za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa, drugih publikacija i kaseta, posebno vozilo koje ima proizvođački atest za obavljanje djelatnosti, objekti za izvođenje zabavnih programa (luna park, akva park i slično), pult za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta, cvijeća i slika...

Odlukom je precizirano da je Komunalna policija ovlašćena da naredi uklanjanje privremenog objekta u roku ne dužem od 15 dana ukoliko utvrdi da je postavljen bez odobrenja, ili suprotno uslovima iz odobrenja.

Na javnoj raspravi je i odluka, kojom se propisuju uslovi za postavljanje, građenje i uklanjanje lokalnih objekata od opšteg interesa. Lokalnim objektima od opšteg interesa smatraju se opštinski putevi i prateći objekti, vodovodna i kanalizaciona infrastruktura, podzemni i nadzemni prolazi, ulice u naseljima i trgovi, javne i zelene površine i gradski parkovi, javni parking prostori, javne garaže, pijace, gradska groblja, javna rasvjeta... Centralna javna rasprava o dvjema odlukama održaće se u KIC-u ‚‚Budo Tomović“ 18. marta, u 10 časova.

Propisi uslovi o rampama za invalide

Na javnoj raspravi je i Odluka kojom se propisuju uslovi i postupak postavljanja, građenja i uklanjanja pristupnih objekata, kao što su pristupne rampe, liftovi i drugi, kojima se omogućava pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.

Centralna javna rasprava o toj i o odluci o postavljanju, građenju, uklanjanju pomoćnih objekata na teritoriji glavnog grada održaće se 18. marta, u 12 časova.

Bonus video: