Ženski parlament i dalje traga za pravima

Predstavnice parlamenta su postavili pitanja o podršci ženskom preduzetništvu, ženama na ministarskim mjestima, integraciji Romkinja i Egipćanki...
0 komentar(a)
Ženski parlament, Foto: Luka Zeković
Ženski parlament, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2014. 16:29h

Poslanice opozicionih partija kritikovale su predstavnike Vlade jer nijesu prisustvovali Ženskom parlamentu, koji je juče organizovan povodom 8. marta, Dana žena.

Funkcionierka SNP-a Nataša Vuković poručila je da je razočarana i predlogom koleginica iz DPS-a Zorice Kovačević i Marte Šćepanović da na izbornim listama partija ljepšem polu pripada tek svako četvrto mjesto.

„Razočarana sam stavom Vlade prema Ženskom parlametu, a obrazloženje da je u toku sjednica Vlade, ne pije vodu, jer se znalo kada će se ova sjednica održati. Nedolazak na sjednicu doživljavam kao želju potpredsjednika Vlade Duška Markovića, koji je prošle godine obećao da će se lično založiti za rodnu ravnopravnost“, rekla je Vuković.

Istog mišljenja je bila i članica Pozitivne Milena Pavićević, koja je pitala da li je licemjerno to što se održava sjednica, uprkos namjerama aktivistkinja DPS-a.

Predsjedavajuća Nada Drobnjak kazala je da sve dok se žene međusobno takmiče, ne mogu doći efektivniji rezultati. Ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da je na javnosti da ocijeni šta je licemjerno.

Učesnice parlamenta su pitale i zbog čega nikada na čelu Univerziteta Crne Gore nije bila žena, na što je pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović odgovorila da je procedura izbora propisana dokumentima UCG.

Predstavnice parlamenta su postavili pitanja o podršci ženskom preduzetništvu, ženama na ministarskim mjestima, integraciji Romkinja i Egipćanki, ženama sa invaliditetom, ali su od nadležnih dobili samo protokolarne odgovore.

Bonus video: