Opozicija podsjeća: Bošković zaboravio na Snimak

Boškovićev resor nije tražio odlaganje primjene zakona, što su “Vijestima” potvrdili iz Vlade i Skupštine
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2014. 18:11h

Članovi skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Janko Vučinić (DF) i Goran Tuponja (Pozitivna) tražiće da se utvrdi kako Ministarstvo rada primjenjuje nevažeći zakon u dijelu isplate socijalnih naknada nezaposlenima.

Centri za socijalni rad nedavno su dobili nalog Ministarstva da korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice nastave sa isplatom. Prema važećem Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti krajem marta trebalo je da se prestane sa isplatom tih naknada koje se kreću od 60 do 120 eura.

Ministar Predrag Bošković je međutim naložio da se nastavi sa isplatama u godini kada se održavaju lokalni izbori u 12 opština, što je za opozicione poslanike sumnja u zloupotrebu državnih resursa. Ministarstvo tvrdi da je to zbog neprilagođenog informacionog sistema i na tu temu, kako je i juče rečeno “Vijestima”, nemaju šta da dodaju.

Boškovićev resor nije tražio odlaganje primjene zakona, što su “Vijestima” potvrdili iz Vlade i Skupštine.“Ne postoji stav Vlade u vezi sa primjenom Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti s obzirom na činjenicu da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao nadležno, nije zatražilo stav o tome”, saopšteno je “Vijestima” iz vladinog Biroa za informisanje.

Ni nadležni skupštinski Odbor nije konsultovan, pa Janko Vučić tvrdi:“Ministarstvo radi mimo zakona i upotrebljava socijalna davanja u predizborne svrhe. Nije bilo predloga za izmjene važećeg zakona”, kazao je on.Vučinić je rekao da će i pored bojkota rada parlamenta, tražiti da se ispita kako i po kojim propisima se isplaćuju socijalne naknade u predvečerje lokalnih izbora.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja kaže da može ispasti da poslanici imaju nešto protiv primalaca materijalne pomoći:”To su minimalni iznosi, smiješni za preživljavanje, ali nije opravdanje kršti zakon i to opet uoči lokalnih izbora.”

Bonus video: