Kad "agenti" krenu da operišu u Kliničkom centru

Ljekari se pitaju da li su se nezvani gosti brinuli za život pacijenta, ili su došli da ga “ovjere”?
884 pregleda 47 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Arhiva Vijesti
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.03.2014. 10:50h

Dok su se hirurzi dr Perica Maraš i dr Vladimir Vučeljić spremali da operišu i spasu život teško povrijeđenom mladiću, u operacionu salu upala su dva muškarca i predstavili se kao službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Hirurzi i ostalo medicinsko osoblje u sali Operacionog bloka Kliničkog centra (KC), najprije su bili šokirani jer je neko neovlašteno ušao u salu i ugrozio sterilnost prostorije. Taj šok odmah je zamijenio strah za život pacijenta, mladića dovezenog u bolnicu nakon kriminalnog obračuna, koji je ležao pod narkozom, spremnom za hiruški zahvat.

Pitali su se, a to se pitaju i danas, da li su se nezvani gosti brinuli za život pacijenta, ili su došli da ga “ovjere”?

Ljekarima i njihovim asistentima činilo se da je prošla vječnost dok u salu nije ušla policija i izvela “agente”.

Ovaj incident dogodio se prije samo par mjececi. Nekoliko mjeseci ranije, mladić koji je iz nehata u vozilu upucao rođaka, a sada mu se sudi zbog ubistva drugog čovjeka, ušao je u hirušku salu i rekao hirurgu u lice neposredno prije operacije: ”Ako on umre i ti ćeš”.

Nijedan od ovih slučajeva nije rezultirao hapšenjem i sudskom osudom. O ovim događajima nije bilo saopštenja ni iz policije, ali ni iz Kliničkog centra.

Do sada, rečeno je “Vijestima” u KC, niko nikada nije odgovarao zbog ugrožavanja bezbjednosti ljekara i medicinskog osoblja. Posljednji slučaj, kada je grupa siledžija maltretirala osoblje Urgentnog centra, nasrtala na zaposlene i policajce i lomila imovinu bolnice, bio je samo jedan u nizu.

“Zaposleni u Kliničkom centru su nezaštićeni i plaše se za svoju sigurnost. Posljednji događaj jasno pokazuje da su zdravstveni radnici zaposleni u našoj najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi praktično nezaštićeni i da se o njihovoj ličnoj bezbjednosti i sigurnosti njihove imovine vodi nedopustivo malo računa”, kazao je “Vijestima” predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine KC dr Predrag Bajić.

On je rekao da je Strukovni sindikat doktora medicine KC, koji je nedavno osnovan, nastao zbog sveukupnih dešavanja koji, kazao je, “dezavuišu i potpuno urušavaju profesiju”.

“Apelujemo na sve državne institucije i menadžment KC-a da maksimalno ozbiljno posvete pažnju ovom problemu da bi se na vrijeme spriječile ozbiljnije posljedice”, kazao je Bajić.

“Apelujemo na sve državne institucije i menadžment KC-a da maksimalno ozbiljno posvete pažnju ovom problemu da bi se na vrijeme spriječile ozbiljnije posljedice”

On je rekao da se, pored takvih upada, nedavno dogodilo da je sa službenog parkinga KC dežurnom hirurgu dr Perici Marašu ukraden automobil.

“Poslije višednevne neuspješne potrage policije, hirurg je sam pronašao auto i otkupio ga. I o tome se ćuti”, rekao je Bajić.

Bajić je, na pitanje “Vijesti” da li su te događaje prijavljivali i kome, kazao da je o upadima u Operacioni blok obaviješten menadžment.

“Svakog jutra, poslije dežurstva, u sali za sastanke od 7,15 sati medicinskom direktoru dežurne ekipe referiše se šta se događalo tokom dežurstva. Da li je menadžment povodom toga preuzimao nešto, nemam informaciju. Za krađu hirurgovog auta za vrijeme dežurstva policija je obaviještena”, rekao je Bajić.

Mijović: Uvijek smo bili izloženi incidentnim situacijama

Direktor KC Milan Mijović, na pitanje “Vijesti, da objasni ta dešavanja, odgovorio je: “Zdravstveni radnici, zbog specifične djelatnosti kojom se bave, uvijek su bili izloženi incidentnim situacijama, verbalnim pa čak i fizičkim napadima. U tim situacijama uvijek reaguju zaposleni Službe obezbjeđenja naše ustanove u skladu sa svojim ovlašćenjima, a u zavisnosti od incidentne situacije obavijeste se pripadnici policije”.

On je, na pitanja o slučaju upada u hiruršku salu, kazao da je policija intervenisala: “Prilikom tog slučaja intervenisali su pripadnici Uprave policije i mladići koji su neovlašćeno i nasilinički ušli u Operacioni blok, za vrijeme hirurškog zbrinjavanja povrijeđenog pacijenta, su udaljeni iz Kliničkog centra”, navodi se u odgovoru Mijovića. On nije odgovorio da li je taj slučaj prijavio policiji i da li im je predao snimak sigurnosnih kamera. Mijović nije odgovorio koliko se ovakvih i sličnih slučajeva dogodilo u ustanovi kojom rukovodi.

Bonus video: