Nikšić: Braća i sestre Beriša dobili hranu

Prije pola godine otac ih je po drugi put napustio i djeca ne znaju gdje se odselio, a majka se preudala, dobila novu porodicu i ne obilazi ih
207 pregleda 1 komentar(a)
Porodica Beriša, mladi SDP-a, Foto: Ivan Petrušić
Porodica Beriša, mladi SDP-a, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.03.2014. 16:19h

Mladi nikšićkog SDP-a posjetili su sestre i braću Beriše iz Nikšića koji žive sami, bez roditelja u izuzetno teškim uslovima, i tom prlikom im uručili pakete hrane i sredstva za higijenu.

“Ovo su zaista uslovi nedostojni čovjeka. Pokušali smo da im pomognemo makar sa hranom i sredstvima za higijenu, a nadamo se da ćemo pronaći način da ostala njihova pitanja, koja se tiču smještaja i ličnih dokumenata, riješimo. Apelujemo na nadležne organe da se više pozabave ovim slučajem, jer njihova obaveza je da vode računa o porodici koja je osnovna i najvažnija ćelija društva“, kazao je Radovan Perović, predsjednik foruma mladih SDP-a Nikšić.

Od njih šestoro samo dvoje imaju državljanstvo, bliznakinje imaju izvode iz matične knjige rođenih, a preostalo dvoje su bez ikakvih dokumenta.

Beriše, sedmogodišnje bliznakinje Dinaka i Šakira, četrnaestogodišnja Fatima, tri godine starija Zurafeta, devetnaestogodišnji Sultan i dvije godine stariji Samir, žive u trošnoj baraci u blizini Crvenog krsta u uslovima koji se teško mogu opisati riječima.

Prije pola godine otac ih je po drugi put napustio i djeca ne znaju gdje se odselio, a majka se preudala, dobila novu porodicu i ne obilazi ih.

Od njih šestoro samo dvoje imaju državljanstvo, bliznakinje imaju izvode iz matične knjige rođenih, a preostalo dvoje su bez ikakvih dokumenta.

Sultan i Samir pokušavaju da radeći bilo kakve poslove prehrane porodicu, a Zurafeta da od novca koji braća zarade spremi kakav takav ručak.

Pomažu im iz Crvenog krsta bez kojih, kako kažu Beriše, ne bi znali šta da rade. Nakon teksta u “Vijestima” posjetio ih je jedan gospodin, kome ne znaju ime ali znaju, kako rekoše, da je dobar i koji im je donio “punu kese hrane” i sada mladi SDP-a.

Zahvaljujući njima, kako rekoše, sada će danima biti obezbijeđeni sa hranom.

“Malo sam sređivala sobu ali nemam gdje djeci da operem robu, a šporet dimi ugušismo smo. Ali, bolje i da dimi nego da se smrznemo”, kaže Zurafeta koja ne krije da je počela da se nada da će i oni dobiti krov nad glavom.

„Sanjala sam da živimo svi u jednoj velikoj kući, da imamo vode, hrane, da šporet ne dimi, da imamo svega. I Ana (Drekalović) iz Crvenog krsta je bila s nama. To je izgledalo tako stvarno“, kazala je Fatima

Iz Crvenog krsta su se za pomoć obratili MUP-u kako bi djeca dobila državljanstvo, a poslali su dopise i ministrima rada i socijalnog staranja, Suadu Numanoviću, i za ljudska i manjinska prava, Predragu Boškoviću, sa molbom da pomognu Berišama.

Fatima je „Vijestima“, umjesto pozdrava ispričala san.

„Sanjala sam da živimo svi u jednoj velikoj kući, da imamo vode, hrane, da šporet ne dimi, da imamo svega. I Ana (Drekalović) iz Crvenog krsta je bila s nama. To je izgledalo tako stvarno“, kazala je Fatima i priznala da se rasplakala kada je shvatila da je u pitanju samo san.

Međutim, lokalna uprava je obećala da će Berišama uskoro obezbijediti krov nad glavom, a pomoć su obećali i iz Centra za socijalni rad, pa bi Fatimin san mogao postati i zbilja.

Bonus video: