"Ozon" najavio krivične prijave: Smeće iz Berana dovoze u Nikšić

Mislov do je, kako tvrde iz te NVO, već dovoljno štete pričionio životnoj sredini grada pod Trebjesom
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 13:22h

Ukoliko u najskorijem roku nadležne inspekcije i osnovno državno tužilaštvo, pa i Uprava policije, ne reaguju na dovoz smeća iz Berana na neuređenoj deponiji Mislov do u Nikšiću ekološki pokret “Ozon” će podnijeti krivične i prekšajne prijave protiv odgovornih lica u komunalnim preduzećima ali i lokalnim upravama opština Nikšić i Berane, kako bi se, kako ističu iz te NVO, “stalo na kraj bezakonju i anarhiji koja vlada u oblasti upravljanja otpadom”.

“Ukoliko se potvrde naše osnovane sumnje tražićemo i ostavke odgovornih lica za ovaj vid ekokriminala i pozvati građane da ne plaćaju usluge komunalnim preduzećima dok se ne uspostavi pravilan sistem upravljanja otpadom i njihovo poslovanje uskladi sa Zakonom o upravljanju otpadom”, navodi se u saopštenju “Ozona” koje potpisuje direktor Aleksandar Perović.

On ističe da će iskoristiti dobre dobre odnose i kvalitetnu saradnju sa međunarodnim organizacijama da ih upoznaju sa inicijativom i tražiće od njih da ne podržavaju, ni finansijski ni institucionalno, one koji svjesno krše zakone, jer je to u suprotnosti sa javnim interesom.

U saopštenju se navodi da su njihove sumnje potvrdili navodi u medijima da se smeće iz Berana dovozi na Mislovom dolu, „najvećem neuređenom smetlištu takve vrste u Crnoj Gori“.

Podsjećaju da se i ranije na Mislovom dolu dovozilo smeće iz drugih opština, Budve, Kotora, i grit iz Bijele, pa vjeruju da se radi o “namjernom i svjesnom činu koji ima za cilj nezakonito sticanje finansijske koristi uprkos tome što se dodatno ugrožava ionako ugrožena životna sredinu”.

„Osnovano sumnjamo da postoje elementi i indicije da se radi o poslovanju za koje lokalne uprave, odnosno komunalna preduzeća opština Nikšić o Berane, nemaju dozvole jer se na neuređenim smetlištima, pa bile one i privremena skladišta otpada, ne može naplaćivati deponovanje, pa je potrebno ispitati i privredni criminal”, upozoravaju iz “Ozona”.

Mislov do je, kako tvrde iz te NVO, već dovoljno štete pričionio životnoj sredini grada pod Trebjesom, a moglo bi se desiti da posledice budu veće i odraze se i na stanovnike drugih opština.

“Ocjedne deponijske vode sa neuređenog smetilišta zagađuju podzemne vode nikšićkog polja, što negativno utiče ne samo na kvalitet voda i životne sredine opštine Nikšić već i najvećeg dijela Crne Gore, uključujući i Podgoricu. Zbog količina deponovanog otpada koji se nalazi na toj trajno zagađenoj lokaciji, postoji realna opasnost od eksplozije zemnog gasa koji je karakterističan za takve nelegalne objekte, što bi imajući u vidu blizinu skladišta eksploziva moglo izazvati nesagledive i tragične posledice”, upozoravaju iz “Ozona”.

Galerija

Bonus video: