Pljevlja: Sveštenicima SPC odbijeni zahtjevi za boravište

Rješenje PJ Pljevlja potvrdio Direktorat za Upravne unutrašnje poslove MUP-a
134 pregleda 16 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.03.2014. 13:03h

Direktorat za Upravne unutrašnje poslove MUP-a potvrdio je rješenje PJ Pljevlja kojim se sveštenstvu SPC odbija zahtjev za privremeni boravak.

Zahtjevi su odbijeni Ognjenu Perkoviću, Saši Janjiću, Borivoju Pantiću, Darku Janjiću, Milanu Stoiljkoviću, Nikoli Oliću, igumanu manastira Sveta Trojica arhimandridu Leonidu i igumanijama Atanasiji i Magdaleni.

Pljevaljski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova da, kako su naveli, prestane sa kontinuiranim pritiskom na sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) u tom gradu i prijetnjama da će biti deportovani. Kako su naveli iz te partije, najskorijim Rješenjem direktora Direktorata za upravne unutrašnje poslove, Abida Crnovršanina, potvrđeno je rješenje područne jedinice Pljevlja da se odbije zahtjev monaha za odobravanje privremenog boravka u Crnoj Gori iako je, dodali su, istovjetno rješenje istog organa Upravni sud poništio zbog pogrešne primjene propisa u junu prošle godine. „Ne uzimajući u obzir ovu veoma bitnu činjenicu ovaj državni organ, je uz obrazloženje da Srpska pravoslavna eparhija mileševska nije prijavila „svoje postojanje rada“ nadležnim državnim organima, nastavio sa prijetnjama da će protojereji Ognjen Perković, Nikola Olić, Milan Stojiljković, Saša Janjić, Borivoje Pantić, Darko Jović, arhimandrit Leonid i igumanije Anastasija i Magdalina biti deportovani iz Crne Gore“, kaže se u saopštenju. Oni su istakli da je to četvrti put u poslednje tri godine da MUP u prvostepenom i drugostepenom postupku odbija gostoprimstvo sveštenicima Srpske pravoslavne crkve koji službuju u Pljevljima. „Ono što je takođe zanimljivo je to da se sve dešava uglavnom pred izbore što navodi na sumnju da se ne radi o pravnim već o političkim razlozima. Pred svim ovim ne mogu ostati ravnodušni, posebno vjernici Srpske pravoslavne crkve kao ni svi oni koji znaju, hoće i umiju da poštuju elementarna ljudska prava i slobode“, ocijenili su iz SNP-a. Oni su upozorili nadležne državne organe da će,kako smatraju, snostiti sve posledice ukoliko se ostvari namjera Direktorata za upravne unutrašnje poslove da pljevaljski manastiri i crkve ostanu bez služitelja, a vjernici pravoslavne crkve budu uskraćeni neotuđivog prava na slobodno ispovijedanje vjere.

Bonus video: