Luka Kotor: Ko hoće kod mornara mora da plati pet eura

Crnogorski pomorac koji plovi prema kući usprotivio se obavezi da plati 15 eura kako bi ga tri člana porodice posjetila na kruzeru
75 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 18:52h

Pojedini kotorski pomorci koji plove na stranim kruzerima, a kojima je jedna od destinacija Luka Kotor, ogorčeni su što moraju platiti pet eura po osobi, da bi im član porodice došao u posjetu na brod.

“Ja sam pomorac i dolazim narednih dana kruzerom u Kotor. Kompanija dozvoljava svim zaposlenima pravo na posjetu tri člana porodice. Međutim, da bi član porodice došao kod mene na brod, prvo moram po osobi da platim pet eura Luci Kotor. To je sramota. Mislim, zapravo siguran sam da nijedna druga luka ne naplaćuje tako nešto svojim građanima koji su utekli trbuhom za kruhom”, napisao je u e- mailu “Vijestima” pomorac koji plovi prema domovini, a čiji je identitet poznat redakciji.

Tim povodom iz AD Luka Kotor “Vijestima” je rečeno da je “u konkretnom slučaju da bi osoba ušla na brod potrebno preko agenta broda najaviti svrhu posjete kako bi se ta osoba oslobodila plaćanja pomenute naknade”.

“Kako do danas nismo imali primjedbi na rad Unutrašnje službe zaštite, niti primjedbe brodara na rad službe bezbjednosti luke kroz procedure propisane ISPS kodom molimo da osobe koje vam se obrate sa takvim konstatacijama i zahtjevom uputite na naše privredno društvo kako bi se eventulne nesuglasice vezane za neosnovanu naplatu nadoknade otklonile”, kaže se u pisanom odgovoru “Vijestima” koje je potpisao izvršni direktor Vasilije Kusovac.

Kusovac dalje objašnjava da se izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli nadležnost za izdavanje ID oznaka za lica koja obavljaju djelatnost u graničnom prelazu prenijela sa MUP-a Crne Gore - Uprave granične policije na “privredni subjekat koji je operter luke”.

“Dakle, prije stupanja na snagu pomenutih izmjena zakona, naplatu za izdavanje ove vrste dozvole obavljao je MUP preko granične policije”, objasnio je Kusovac.

“Prilikom ulaska osobe u granični prelaz u kome graničnu kontrolu obavljaju organi Uprave carine i Granične policije, neophodno je prvo operateru luke, u ovom slučaju AD Luka Kotor, najaviti svaki ulazak. Ukoliko svoju djelatnost obavljaju u zoni graničnog prelaza, tu najavu i zahtjev podnose same osobe i prilažu dokumentaciju za izdavanje ID oznaka. Ukoliko se najavjuje ulazak na brod (kruzer), onda se najava obavlja preko agenta broda, kako bi se znalo sa kojom svrhom se osobe ukrcavaju na brod”, napisao je u odgovoru Kusovac.

Nema tu zarade, sav taj novac pokriva trošak izrade ID kartice

Izvršni direktor AD Luka Kotor Vasilije Kusovac u pisanom odgovoru na primjedbe kotorskih pomoraca istakao je da je u cijeloj proceduri koja se sprovodi u tom rejonu “riječ o značajnoj kontroli koju propisuje nacionalni propis, Zakon o graničnoj kontroli, ali i i SPS code, međunarodni propis koji reguliše pravila i procedure sa osvrtom na zaštitu od terorističkih akata i terorizma u lukama otvorenim za međunarodni saobraćaj”.

“Osobe koje svoju djelatnost obavljaju u zoni graničnog prelaza moraju posjedovati ID oznaku za čije izdavanje sami snose troškove. Dakle, operater naplaćuje samo troškove i izradu ID kartica, te po osnovu naplate te takse nema nikakve zarade, već samo naknada za usluge izrade iste. Visinu naknade saglasno Statutu društva AD Luka Kotor utvrđuje organ upravljanja”, napisao je u odgovoru izvršni direktor Vasilije Kusovac.

Galerija

Bonus video: