U hramu Svetog spasa obilježena slava zaštitnika Herceg Novog

Prisutnima se obratio i Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, koji je istakao značaj saradnje sa gradskom upravom na očuvanju vjerskih objekata, koji su "vječno i neprolazno" nasljeđe našeg grada
131 pregleda 4 komentar(a)
Herceg Novi, slava, Foto: Opština Herceg Novi
Herceg Novi, slava, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 15.08.2018. 12:22h

Slava zaštitnika Herceg Novog, Svetog Arhiđakona Stefana, obilježena je jutros u hramu Svetog spasa na Toploj.

Liturgiju je služio jeromonah manastira Savina, Makarije, a prisustvovali su brojni građani, kao i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednica Danijela Đurović sa saradnicima, saopšteno je iz lokalne uprave.

Jeromonah Makarije je prisutnim vjernicima uputio poruke mira, koji treba da "nađemo u sebi" i čuvamo.

Prisutnima se obratio i Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, koji je istakao značaj saradnje sa gradskom upravom na očuvanju vjerskih objekata, koji su "vječno i neprolazno" nasljeđe našeg grada.

Predsjednik Katić ponosan je što grad održava svoju tradiciju i običaje Njegoševe, istinske Crne Gore.

"Lokalna uprava na čijem sam čelu dala je značajan doprinos u poslednjem periodu da se vratimo tradiciji i običajima. Kroz saradnju sa našom crkvom obnovili smo nekoliko hramova i otvorili muzej Njegoševa škola. Nastavićemo i ubuduće tu saradnju", poručio je Katić .

Krsna slava kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića, koji je osnovao Herceg Novi, bila je Sveti Arhiđakon Stefan, pa se ovaj svetac smatra i zaštitnikom grada. Program proslave biće nastavljen večeras na tvrđavi Kanli Kula, gdje će od 21 sat biti održano veče ruskih i srpskih narodnih pjesama i igara.

Bonus video: