NVO Anima: Sistemski se diskredituju politički zahtjevi žena

Iz te organizacije najavljeno je da će učesnice konferencije 8. marta u podne, na Trgu od oružja u Kotoru, održati performans
147 pregleda 4 komentar(a)
Žene Skupština, Foto: Luka Zeković
Žene Skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.03.2014. 09:37h

Ženska ljudska prava ne uvažavaju se, prije svega kada je u pitanju pravo na rad, a politički zahtjevi žena Vladinim politikama u cjelini su diskreditovani, ocijenjeno je iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje - Anima.

Iz te organizacije najavljeno je da će, povodom 8.marta, naredna dva dana u Kotoru organizovati Konferenciju žena iz Crne Gore pod nazivom "95 godina - Nećemo odustati".

Iz Anime je ocijenjeno da se ženska ljudska prava ne uvažavaju, prije svega pravo na rad i prava iz radnog odnosa.

"Zakoni se ne primjenjuju. Politički zahtjevi žena su Vladinim politikama u cjelini diskreditovani, instrumentalizovani i postaju dekor sistemu, koji je sve više militarizovan sa elementima fašizma", kaže se u saopštenju.

Oni su podsjetili na 300 kotorskih radnika koji su na javnom zboru 8. marta 1919. protestovali protiv skupoće i aprovizacionog odbora.

"Ukazujemo javnosti da i danas u Crnoj Gori živimo teško i nastavljamo borbu za poštovanje prava žena i podstičemo žene da podignu glas protiv nepravde i siromaštva", naveli su iz Anime.

Iz te organizacije najavljeno je da će učesnice konferencije 8. marta u podne, na Trgu od oružja u Kotoru, održati performans.

"U isto vrijeme u Podgorici, u Hercegovačkoj ulici od 12-13 sati aktivistkinje Crnogorskog ženskog lobija organizuju performans Za jednaka radna prava žena”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: