Linija Podgorica - Nikšić: Studenti plate kartu, pa prestoje 50 km

Desetak studenata stajalo je i u ponedjeljak, a dešavalo se da nekima bude i loše
1195 pregleda 30 komentar(a)
Autobus, Nikšić - Podgorica, Lalatović, Foto: Svetlana Višnjić
Autobus, Nikšić - Podgorica, Lalatović, Foto: Svetlana Višnjić
Ažurirano: 06.03.2014. 16:31h

Iako plaćaju euro i po za dnevnu, odnosno 30 za mjesečnu kartu, studenti koji sa “Lalatovićem” putuju na liniji Podgorica - Nikšić i obratno često 50 kilometara provedu na nogama.

Kupljena karta garantuje samo mjesto u atobusu, ali da bi ugrabili sjedište studenti moraju da budu brzi i snalažljivi. Dešavalo se da putnicima bude i loše tokom putovanja, a Vladan Lalatović nije prekinuo sa praksom da prevozi više putnika nego što je mjesta u autobusu ni nakon što su saobraćajci u više navrata zaustavili vozače i napisali im kaznu.

Uprkos tvrdnjama više studenata da često stoje i da su saobraćajci zbog toga kažnjavali vozače, Lalatović to demantuje: “Nije tačno da imamo problema sa policijom. Moja kompanija studentima pruža samo najbolje, a tome u prilog ide i činjenica da u proteklom periodu nijesam gubio klijente, već se povećao broj korisnika”.

Njemu dio troškova pokriva i država. On je pojasnio da subvencije za studentske mjesečne karte iznose 20, a za đačke 40 procenata.

Desetak studenata, međutim, stajalo je i u ponedjeljak ujutro u autobusu putujući od Nikšića do Podgorice.

Već u osam sati više od 60 studenata čekalo je dolazak autobusa na stajalištu u Nikšiću, ispred Filozofskog fakulteta. Autobus sa studentima iz Podgorice stigao je pet minuta kasnije, a potom je nastao haos - jedni su pokušavali da izađu iz autobusa i odu na predavanja, a drugi da uđu i domognu se slobodnog mjesta za sjedjenje.

Nastalo je guranje, čupanje, torbe su letjele na sve strane, a naočare za vid završile na asfaltu, tik uz točak autobusa. U cijeloj gunguli jedino se jasno moglo čuti - “zauzmi mi mjesto”. Ko je bilo dovoljno brz i snažan da se pogura, uspio je, a desetak manje snalažljivih stajalo je skoro sat do Podgorice. Neki su sjedjeli i na stepenicama...

Student Biotehničkog fakulteta Obrad Perišić ne putuje više sa „Lalatovićem“, jer tvrdi da nije mogao da se svakodnevno gura za mjesto koje plaća.

“Radije ću do Podgorice i nazad ići vozom. Jeste malo dalje od fakulteta, ali je u svakom slučaju lakše i udobnije“, rekao je Perišić.

Mnogi, međutim, nijesu toliko nezadovoljni, jer za 30 eura mogu neograničeno da putuju, bez obzira da li sjede ili stoje.

“Vozim se od septembra 2012. i relativno sam zadovoljna. Nekad je gužva i bude veoma naporno, ali je ovo jedini prevoznik koji studente ostavlja ispred fakulteta, to mi odgovara, a i cijena karte je povoljna”, kazala je studentkinja Fakulteta političkih nauka Miljana Lalović.

Lalatović: To je sabotaža

Uprkos svemu, Lalatović je ocijenio da je riječ o pokušaju sabotaže nikšićkih i podgoričkih prevoznika, zbog tendera za prevoz studenata koji bi trebalo da se raspiše u aprilu.

Pomenuti prevoznici, međutim, u cijeloj priči nijesu rekli ni riječ, iako voze po nižim cijenama od Lalatovića, uprkos subvencijama koje dobija.

Karta kod prevoznika “Striković” i “Stanišić” košta 1,5, odnosno euro bez plaćene peronske karte.

Lalatović, međutim, nije smanjio cijenu, na šta su se odlučili mnogi prevoznici, ni kada je otvorena pruga Podgorica - Nikšić.

Bonus video: