Herceg Novi: Za legalizaciju 4.500 zahtjeva, nijedan kompletan

U Herceg Novom ima oko pet hiljada bespravno podignutih objekata
70 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.08.2018. 10:32h

Od oko pet hiljada bespravno podignutih objekata, koliko se procjenjuje da ih je na području Opštine Herceg Novi, zahtjev za legalizaciju podnijelo je 4.500 vlasnika, ali niko nije dostavio kompletnu dokumentaciju, istaknuto je iz lokalnog Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

“Mnogi građani podnijeli su zahtjeve bez propratne dokumentacije, pa im je u skladu sa zakonom, dat rok da kompletiraju dokumentaciju”, naveli su iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

Iz te lokalne službe su konstatovali da sa obzirom na to da još nema nijednog zahtjeva sa potpunom dokumentacijom na osnovu čega bi se mogao nastaviti postupak legalizacije.

Iz Sekretarijata ističu da je riječ o dugom i teškom procesu i da je predaja zahtjeva tek prva faza. Najveći problemi su oko imovinskog statusa, gdje ima više vlasnika jednog objekta.

Prostorno-urbansitički plan Opštine Herceg Novi treba da bude usvojen do 15. septembra kada će svi zahtjevi za legalizaciju biti ponovo razmotreni kako bi se utvrdilo da li se uklapaju u taj planski dokument.

Predstoji obnavljanje planskih dokumenta koji su stavljeni van snage - detaljnih urbansitičkih planova, urbanističkih projekata, lokalne studije lokacije…

Prilikom legalizacije u obzir će se uzimati da li se objekat uklapa u važeći planski dokument, koeficijent izgrađenosti, zauzetosti parcele, građevinske linije spratnosti.

Novljani koji će morati da legalizuju njihove objekte smatraju da cijeli posao nije bio dobro organizovan, da su iznosi za tu svrhu prilično visoki i da je rok bio kratak.

Smatraju da je postupak legalizacije trebalo da počne godinama ranije, jer većina vlasnika takvih objekata uredno izmiruje, porez, komunalne račune - struju vodu, što je mogao biti osnov da se njihovi objekti evidentiraju i uđu u proces legalizacije.

Kako su istakli, pojedini od njih su takve objekte, mahom za stanovanje, izgradili i prije pedeset godina.

Bonus video: