Mugoša pogazio obećanje, ništa od gradnje pet bazena

Mugoša je izgradnju čak pet bazena obećao na dočeku zlatnih vaterpolista 2009. godine, nakon povratka iz Malaga
202 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 18:22h

Iako je 2008. obećao gradnju pet bazena, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša danas je kazao da su dovoljna i postojeća dva.

"Malo je gradova, i mnogo većih i mnogo moćnijih država od Crne Gore i njenog glavnog grada koji na jednom mjestu imaju koncentraciju tri bazena. Mi imamo otvoreni bazen sa svim standardima 50x25 i imamo 33x25 za potrebe vaterpola, prema tome, mislimo da je to za sada dovoljno", kazao je Mugoša.

Ako bude bilo novca, Mugoši ne fali ideja.

"Da se uradi rekonstrukcija školjke, odnosno napravi jedan zatvoreno-otvoreni bazen na samoj obali Morače. Mišljenje Glavnog grada je da država mora da u Podgorici ima bazen koji neće biti samo za vaterpolo, već će to biti bazen olimpijskih razmjera u kojem se mogu organizovati takmičenja", dodao je on.

Kako Mugoša obećava

Gradonačelnik Podgorice je izgradnju bazena obećao na dočeku zlatnih vaterpolista 2009. godine, nakon povratka iz Malaga. Uprkos tome, Podgorica je i danas jedini veći evropski grad bez zatvorenog bazena.

Arhitekta Predrag Dmitrović ocijenio je da je kompleks bazena u očajnom stanju zato što su SC “Morača” decenijama rukovodili nestručni ljudi i da je mnogo isplativije renovirati svih pet bazena, nego graditi nove.

"Bazenski kompleks je morao da radi 24 časa dnevno tokom cijele godine. Kada je izgrađen, bio sam siguran da će bazenski kompleks pokrivati sve troškove SC 'Morača', ali je bilo neophodno da tokom cijelog dana bude na usluzi građanima i sportistima"

“Renoviranje svih pet bazena, prema mojim računicama, koštalo bi oko tri miliona eura. Za taj novac, potpuno bi osposobili zatvoreni vaterpolo bazen sa bazenom za neplivače i otvoreni, pored kojeg se nalaze još dva manja za neplivače. Niko iz Glavnog grada me, međutim, nikada nije o tome konsultovao. Bazeni su nakon izgradnje imali najsavremeniju tehniku i opremu u to vrijeme, sa svim neophodnim pratećim objektima”, kazao je Dmitrović “Vijestima”.

On tvrdi da su svi troškovi održavanja SC “Morača” mogli da se pokriju od prihoda od bazena, da je bilo “stručnog rukovođenja”.

"Bazenski kompleks je morao da radi 24 časa dnevno tokom cijele godine. Kada je izgrađen, bio sam siguran da će bazenski kompleks pokrivati sve troškove SC 'Morača', ali je bilo neophodno da tokom cijelog dana bude na usluzi građanima i sportistima. Međutim, on je radio pet do šest godina i nakon toga deceniju bio potpuno van svake upotrebe", kazao je Dmitrović.

Bazen SC "Morača"

Olimpijski bazen SC “Morača” praktično je u fazi raspadanja i odavno se ne koristi...

Dmitrović je rekao da je bio razočaran kada je prije 17 godina pročitao izjavu tadašnjeg ministra kulture i sporta Božidara Ivanovića da bi u zatvoreni bazen trebalo "zakucati dvije daske i od njega napraviti boksersku salu", iako je, tvrdi, Bonja njegov prijatelj.

Nakon gašenja vaterpolo kluba 1999. godine, stonoteniseri igrali mečeve u bazenu

Zatvoreni i otvoreni bazen SC “Morača” bio je u upotrebi tokom 1998/99. godine, kada su vaterpolisti “Podgorice” igrali u drugoj ligi bivše SRJ. Uslijedilo je bombardovanje i gašenje vaterpolo kluba, a bazen su kasnije koristili stonoteniseri.

"I u to vrijeme je propuštena prilika za renoviranje bazena, tako da je odigravanje stonoteniskih mečeva i turnira bila jedina korist od njegovog postojanja", rekao Dmitrović.

U međuvremenu, legendarni vaterpolista Veljko Uskoković osnovao je u Podgorici plivački i vatrepolo klub, koji radi samo ljeti, tokom sezone kupanja na otvorenom bazenu.

Galerija

Bonus video: