Povučen elaborat o uticaju na životnu sredinu za Vasove vode

U Ozonu se nadaju da će Vasove vode biti presedan kada je odnos nadležnih prema zainteresovanoj javnosti u pitanju
2 komentar(a)
Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 03.03.2014. 14:02h

Opština Berane povukla je iz procedure Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje regionalnog centra za obradu otpada za Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon, Aleksandar Perović, saopštio je da je, kao član Komisije za ocjenu elaborate procjene uticaja na životnu sredinu za projekat sanacije odlagališta otpada i izgradnje regionalnog centra za obradu otpada za četiri opštine, dobio obavještenje od Agencije za zaštitu životne sredine da je nosilac projekta, Opština Berane povukla iz dalje procedure taj dokument.

Perović je podsjetio da su MZ Beranselo i Ekološki pokret Ozon u toku javne rasprave za predmetni Elaborat bili jedini koji su u svojstvu zainteresovane strane predali komentare, u kojima su tražili da se dokument povuče zbog neusklađenosti sa Pravilnikom o sadržini Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i više drugih nedostataka kao što je nepostojanje nultog stanja.

“Ovakav potez tumačimo kao prihvatanje opravdanosti argumenata koje smo naveli i očigledno neuspio pokušaj da se po dobroj staroj navici, kada je lokalna uprava opštine Berane u pitanju, procedure procjene uticaja na životnu sredinu sprovedu samo radi formalnosti, obesmišljujući tako suštinu”, kaže se u saopštenju.

Perović navodi da u Ozonu smatraju da nadležne institucije sistema, naročito tužilaštvo i pravosudni organi, moraju pokazati veće interesovanje za ekološku katastrofu koja je mještanima Beransela napravila velike probleme prethodnih osam godina od kada se, kako je kazao, vrši sistemsko nasilje nad njima.

“Ovakav potez tumačimo kao prihvatanje opravdanosti argumenata koje smo naveli i očigledno neuspio pokušaj da se po dobroj staroj navici, kada je lokalna uprava opštine Berane u pitanju, procedure procjene uticaja na životnu sredinu sprovedu samo radi formalnosti, obesmišljujući tako suštinu”

Perović je ocijenio da postoji sasvim dovoljno prostora da se primijeni Krivični zakonik Crne Gore, glava 25, u kojoj su opisana Krivična djela protiv životne sredine.

“Jer je očigledno da se odustajanjem od daljeg nasilnog i nezakonitog odlaganja neselektivno sakupljenog otpada na nelegalnoj deponiji opasnog otpada na Vasovim vodama prihvatila i argumentacija na kojoj su Beranselo i Ozon insistirali od januara 2011. godine, odnosno da je bilo riječi o lošem upravljanju i nesavjesnom obavljanju službenih dužnosti”, kaže se u saopštenju.

Iz Ozona su ukazali na potrebu drugačijheg pristupa u uspostavljanju pravilnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori i pozvali nadležne institucije, prije svih resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, da suštinski uključe javnost u proces donošenja odluka.

“Potpuno svjesni postojećeg stanja na Vasovim vodama, gdje nema nikakvog razloga za slavlje već isključivo za brigu, obzirom da idu topliji mjeseci kada će život uz nelegalnu deponiju postati još nepodnošljiviji i svih izazova koji su pred nama, dok se ta, jedna od preko 300 divljih deponija, ne sanira”, dodali su iz Ozona.

Perović je ocijenio da postoji sasvim dovoljno prostora da se primijeni Krivični zakonik Crne Gore, glava 25, u kojoj su opisana Krivična djela protiv životne sredine

“I već najavljujemo da ćemo pokušati dati doprinos i pronalaženju adekvatnog modela za sanaciju Vasovih voda, ali i svih drugih divljih deponija koje smo u prethodnom periodu registovali i prijavili i inicirati razgovore sa tužilaštvom oko primjene Krivičnog zakonika u oblasti životne sredine, što je do sada jedan od najvećih nedostataka u praksi”, saopštio je on.

U Ozonu se nadaju da će Vasove vode biti presedan kada je odnos nadležnih prema zainteresovanoj javnosti u pitanju.

“I da će se ubuduće imati više senzibiliteta prema zahtjevima građana da se izjasne o stvarima bitnim za kvalitet života i životne sredine, a koji su usklađeni i sa Ustavom, Arhuskom konvencijom, Zakonom o lokalnoj samoupravi, kakav je bio onaj uskraćen MZ Beranselo za održavanje mjesnog referenduma”, rekao je Perović.

On očekuje da će resorno Ministarstvo i opština Berane obavijestiti javnost koliko je novca utrošeno na izradu projektne dokumentacije za projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije i prateće dokumente poput Elaborata ekspertize.

“Kako bi se moglo utvrditi kolika je odgovornost onih koji su godinama insistirali na ovom lošem rješenju, čime se nanijela nesaglediva ekološka i sigurni smo, veoma velika ekonomska šteta građanima Berana i cijele Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: