Školjka pod katancem: Propada bazen u SC "Morača"

Direktor JP “Sportski objekti” Vojislav Marković nije želio juče da komentariše stanje u kojem se nalazi zatvoreni bazen SC “Morača”
258 pregleda 15 komentar(a)
Bazen Sc Morača, Foto: Boris Pejović
Bazen Sc Morača, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2014. 18:34h

Zatvoreni olimpijski bazen Sportskog centra ”Morača” predstavlja u pravom smislu riječi ruglo glavnog grada, prozori su porazbijani, bazen odavno van svake upotrebe, a sam objekat se je u fazi “raspadanja”.

Zatvoreni bazen od samog otvaranja, krajem osme decenije prošlog vijeka nije bio funkcionalan, a posljednji put bio je u upotrebi sada već daleke 1999. godine kada je vaterpolo klub Podgorica trenirao i učestvovao u drugoligaškom takmičenju tadašnje Savezne republike Jugoslavije.

Nakon toga bazen je ponovo stavljen van funkcije, kako je tada objašenjeno “zbog lošeg stanja cijevi za vodu i velikih troškova održavanja”.

Nekadašnji ministar kulture i sporta Božidar - Bonja Ivanović se tokom 1997. godine u crnogorskoj javnosti proslavio izjavom da “u zatvoreni bazen treba zakucati dvije daske i od njega napraviti boksersku salu”. Malo je nedostajalo da se ova ideja sprovede u djelo, ali idejni projekat nikada nije dobio zeleno svjetlo.

Početkom ovog vijeka zatvoreni bazen Sportskog centra “Morača” koristili su najčešće stonoteniseri, koji su u školjci bazena odigravali stonoteniske mečeve, a kuriozitet predstavlja podatak da je ŽSTK Budućnost igrajući u tom objektu osvojio dvije titule prvaka SR Jugoslavije, 2000. i 2001. godine.

Naredne godine “Budućnost” je poražena u finalu plej-ofa od Sente.

“Za zatvoreni bazen SC 'Morača' vežu nas lijepe uspomene. U njemu su osvojene jedine dvije ekipne titule prvaka Jugoslavije, tu smo odigrali mnogo prvoligaških utakmica, organizovali veliki broj turnira i svakodnevno trenirali.

Velika je šteta što bazen skoro nikad nije služio svojoj pravoj namjeni, a još veća je šteta što danas ne služi nikome”, kazao je trener šampionske generacije Budućnosti Šaban Čekić.

Marković: Ne čujem dobro

Direktor JP “Sportski objekti” Vojislav Marković nije želio juče da komentariše stanje u kojem se nalazi zatvoreni bazen SC “Morača”, a svoje viđenje situacije najavio je za danas.

Marković je tokom telefonskog razgovora više puta prekidao liniju “zbog loše veze”, a kasnije se nije odazivao na pozive novinara kako bi dogovorili termin današnjeg razgovora na temu gradskog zatvorenog bazena.

Bonus video: