CGO: Oštrije suzbijati nasilje nad LGBT zajednicom

Policija, tužilaštvo i sudovi moraju početi da primjenjuju zakone neselektivno, kao i da se sa posebnom pažnjom bave slučajevima krivičnih djela iz mržnje
3 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.03.2014. 19:06h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje novi slučaj nasilja nad pripadnicima LGBT zajednice, koji se desio preksinoć u centru Podgorice, kada su dvije osobe napadnute i zadobile lakše tjelesne povrede zbog njihove pretpostavljene seksualne orijentacije, i poziva nadležne državne organe na hitnu i efikasnu reakciju.

"Zabrinjava nas rastući trend zločina iz mržnje, a da nadležne institucije uglavnom na to ostaju nijeme, umjesto da odlučno osude, valjano istraže te slučajeve i oštro sankcionišu počinioce. Ovakvi primjeri dovode u pitanje do sad mukotrpno postignute rezultate u afirmaciji LGBT prava i istinsku posvećenost države da promoviše toleranciju a kažnjava nasilje. Pokazuje se još jednom da vlasti pitanje zaštite LGBT populacije, kao i mnogih ranjivih grupa, drže visoko na svojoj agendi samo onoliko dugo koliko im to donosi konkretnu političku korist", rekla je Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO.

Iz CGO kažu da je bitno i da nevladine organizacije, koje su i do sada bile promoteri tolerancije nastave sa svojim naporima kako niko od naših građanki i građana, bez obzira na lična svojstva, ne bi trpio diskriminaciju ili nasilje zbog neke svoje različitosti i da smanje prostor vlastima za manipulaciju ljudskim pravima, jer to nosi nesagledive posljedice za društvo u cjelini.

"U ovom pravcu, svakako je opominjući i nedavno objavljeni Izvještaj Stejt Dipartmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji kao drugi ključni problem u Crnoj Gori identifikuje upravo društvenu diskriminaciju i nasilje nad manjinama, uključujući među prvima LGBT zajednicu. Policija, tužilaštvo i sudovi moraju početi da primjenjuju zakone neselektivno, kao i da se sa posebnom pažnjom bave slučajevima krivičnih djela iz mržnje za koje počinioci moraju biti strožije kazne, kako bi se ojačalo povjerenje LGBT zajednice u njihov rad", istakla je Milaš.

HRA: Napad se desio zbog nereagovanja nadležnih na dosadašnje zločine iz mržnje

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je napad na dvije gej osobe u Podgorici, uz ocjenu da je napad ohrabren atmosferom nekažnjivosti za krivična djela do sada počinjena iz mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice.

„Na osnovu informacija o incidentu koje smo dobili od kolega iz LGBT Foruma Progres, napad se dogodio samo zbog njihove seksualne orijentacije. Ovaj napad je ohrabren atmosferom nekažnjivosti za krivična djela počinjena do sada iz mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice“, kaže se u saopštenju HRA.

Oni su apelovali na v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića da se obrati javnosti i, pored obavještenja o procesuiranju jučerašnjeg napada, saopšti da li je tačno da državno tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivični postupak protiv huligana koji su pokušali da linčuju učesnike parade ponosa u Budvi.

„Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja protiv kojeg država ne uspijeva da ih zaštiti“, ocijenili su iz HRA.

„Da li je tačno da državno tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivični postupak protiv huligana koji su uništavali imovinu i kamenicama napadali i povrijedili pripadnike policije koja je obezbjeđivala učesnike parade ponosa u Podgorici“, navodi se u saopštenju HRA.

Ako je sve to tačno, iz HRA su upitali zašto se tužilaštvo u tim slučajevima opredijelilo samo za prekršajno gonjenje.

„Koliko je i na koji način – s kojom kvalifikacijom - procesuirano prijava prijetnji smrću i drugih ugrožavanja sigurnosti LGBT osoba? Kako komentariše činjenicu da je Kanada odobrila azil aktivisti za nljudska prava i homoseksualcu Zdravku Cimbaljeviću, zato što je ocijenila da državni organi Crne Gore nijesu bili u stanju da odgovarajuće procesuiraju brojne prijetnje kojima je bio izložen“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su upitali i šta je državno tužilaštvo učinilo da primijeni i promoviše izmjene Krivičnog zakonika iz 2013. godine, kojima je propaganda mržnje po osnovu seksualne orijentacije postala krivično djelo i uvedeno strožije kažnjavanje za zločine iz mržnje po osnovu seksualne orijentacije.

„Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja protiv kojeg država ne uspijeva da ih zaštiti“, ocijenili su iz HRA.

Oni smatraju da je krajnje vrijeme da državno tužilaštvo pristupi ozbiljnom i zakonitom suzbijanju zločina iz mržnje.

Bonus video: