Kosovari hoće "pet zvjezdica" u Ulcinju

“Sukobin više nije funkcionalan, prije nekoliko dana imali smo kolonu automobila sa albanske strane skoro do mosta na ulazu u Skadar”, kaže Rizaj
133 pregleda 23 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Savo Prelević
Ulcinj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2018. 05:21h

Ukoliko želi dominaciju na kosovskom turističkom tržištu, Crna Gora mora biti posvećena kreiranju ozbiljnije i fleksibilinije politike na carinskim punktovima, prije svega na graničnom prelazu Sukobin - Murićani,” poručuje direktor Turističkog centra Kosova Škeljzen Rizaj.

On ističe značaj tog graničnog prelaza jer preko njega uglavnom turisti sa Kosova stižu u Crnu Goru.

“Prelaz više nije funkcionalan i na to odavno upozoravamo. Predviđen je za frekvenciju saobraćaja koja je višestruko prevaziđena. Zato smo prije nekoliko dana imali kolonu automobila sa albanske strane skoro do mosta na ulazu u Skadar,” kazao je Rizaj “Vijestima”. Logično je, ocijenio je, da se u takvim okolnostima turisti vraćaju kućama ili odluče da odmor provedu u obližnjim Sinđinu i Velipoji.

Lani kao i nekoliko godina ranije, u Ulcinju je tokom sezone odmaralo u prosjeku 250 hiljada turista sa Kosova. Rizaj je istakao da je ove godine za sada pad evidentan.

“Razloge treba tražiti u Svjetskom prvenstvu u fudbalu i kišovitom i nestabilnom julu- kazao je Rizaj. Komentarišući veliki rast broja kosovskih turista u Budvi, Rizaj je rekao da svaki džet set traži luksuz.

“To su gosti koji ne mogu da čekaju da Ulcinj sredi problem sa parking prostorima. Odlaze u Budvu gdje imaju parking i plaćaju ga jer hoće da vide svoje automobile, imaju hotele sa pet zvjezdica i plaćaju ih jer su tako navikli. Ulcinj je dosta stajao u mjestu i sada očekujem da novi predsjednik OpštineLjoro Nrekić pređe sa riječi na djela”, naglasio je Rizaj.

Dodao je da sve veći broj kosovskih turista, poznatih manekenki i pjevačica odlazi i u Porto Montenegro.

“To je znak da se Crna Gora sve više prepoznaje kao ona velika Jugoslavija, ali u malom. Imate Bosance, Srbe, Kosovare, Albance, Makedonce, Slovence i Hrvate i nijesam još čuo da je bilo negdje nekih međunacionalnih incidenata. Poruka o bezbjednoj destinaciji, brzo putuje regionom”, kazao je Rizaj.

Problem je i osiguranje od 15 eura

Rizaj navodi kao problem osiguranje za vozila koje se plaća 15 eura prilikom ulaska u Crnu Goru. “To dodatno opterećuje protočnost prelaza. U susret svakoj sezoni, imamo obećanja brojnih ministara da će to biti ukinuto i riješeno na drugačiji, bezbolniji način, ali ništa”, kazao je Rizaj. Turistički centar, tvrdi, ima dosta pritužbi i na režim, odnosno tretman starijih maloljetnika na prelazu, koji u Crnu Goru ne mogu ući bez prisustva jednog od roditelja ili punomoćja uprkos tome što posjeduju uredne pasoše i lične karte.

“Pravilo na prelazu da djeca mogu ući u Crnu Goru sa izvodom iz matične knjige rođenih i zdravstvenom ili đačkom knjižicom uz prisustvo roditelja, stupilo je na snagu tek u julu i važi do kraja sezone. Mislim da ima prostora da Crna Gora unaprijedi i taj segment. Zato apelujem na novog direktora policije da urgira i da se lično založi da ti problemi budu riješeni što prije”, kazao je Rizaj.

Bonus video: