Na hercegnovskom Škveru spaljen Životije Bijedić

Optuženi je odgovarao pred bogom i narodom za sve monade (gluposti) i šporke ( prljave) rabote u godini za nama
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2014. 16:49h

Karneval Životije Bijedić zvani Šjor od Fanga ili blata osuđen je za sve loše što se desilo u minuloj godini i spaljen na hercegnovskom Škveru.

Ovom manifestacijom završen je 45. Praznik mimoze Portonovi.

Karnevalska povorka krenula je praćena trombonjerima, mažoretakama i gradskom muzikom , sa glavnog mula i stigla do plaže Bijela vila gdje je po tradiciji održano suđenje i spaljivanje karnevala.

Oblačno nebo, ali ipak bez kiše tokom trajanja ceremonije, uslovilo je nešto slabiju posjetu nego prethodnih godina. Prisustni su ipak uz suve smokve i lozu sa pažnjom pratili sudđenje Životiju Bijediću zvanom Šjor od fanga ili blata.

Optuženi je odgovarao pred bogom i narodom za sve monade (gluposti) i šporke ( prljave) rabote u godini za nama.

Nije čudo što ga više niko ne može gledati nijanka u kvadar (slika) altroke li (pogotovo) uživo u ovoj ludnici… pardon sudnici. Tužbu je zastupala Karca Kalan.

„Privreda nam je odavno šotokonto (strečaj). Nidje ništa ne radi, osi, kafane.. Kriminal i mali broj malih privrednika koji zapošljavaju brojne neprijavljene radnike, koji čuteći žgobove (težak rad) za mižernu đornatu (dnevnicu). Od zdravstva nikome koristi, ni doktorima altroke bolesnima. Da dezgracija (nesreća) bude veća jedino popovi nešto akužaju (dobijaju), a i njih je zavadio“, nabrajala je tužiteljka.

Šjoru od fanga suđeno je što je pogrešne ljude zapošljavao na pogrešna radna mjesta, kako bi lakše vladao I odveo ovu komunu u Dešperacion, odnosno očaj.

Tako je napravio tanak sloj tajkuna i debeo sloj očajnika, istaknuto je u optužnici.

Advokat Ubiparic je u odbrani podsjetio da je i u skorijoj istoriji bilo državnika koji nijesu imali visoko obrazovanje, ali tužiteljka to nije uvažila.

Za prazne džepove i isprane mozgove tužiteljka je tražila najstrožiju kaznu, a advokat je kako je kazao spreman da zbog para brani propalu stvar, ipak dodao da nije sve tako crno jer smo umjesto hotela Tamaris i Igalo dobili parking mjesta.

Boka, Mješovito, catara i dalje rade, kazao je, ali u nečijim džepovima.

Rade i kominalne kancelarije, stranačke, rade klizišta, siva ekonomija I banke, objašnjavao je advokat.

Presuda sudije Voliparića je ipak glasila - spaljivanje. A kazna se ima izvršiti odmah nakon čega optuženi, istaknuto je, ima pravo žalbe u zakonskom roku.

Spaljivanje karnevala podržali su ugostitelji na Škveru, koji su u svojim objektima pripremili zanimljivu ponudu.

Galerija

Bonus video: