Prevoznici: Poštujte zakon ili ćemo da povećamo cijene i da otpuštamo

Točićemo naftu van granica CG jer je jeftinija, kažu u udruženju "Put"...
82 pregleda 4 komentar(a)
Autobuska stanica, Foto: Luka Zeković
Autobuska stanica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2014. 20:36h

Nevladino udruženje „Put” iz Budve, u ime 15 članova te organizacije, crnogorskih drumskih i teretnih prevoznika, saopštila je da će, ukoliko se ne bude poštovao Zakon o akcizama, koji im garantuje povraćaj 18 centi od svakog potrošenog litra goriva, biti prinuđeni na drastične mjere.

„Ukoliko se ne počne primjenjivati član 52 Zakona o akcizama, prevoznici koji se bave međunarodnim drumskim prevozom biće primorani da povećaju cijenu karte, da toče gorivo van granica Crne Gore jer je jefitnije, da smanje broj zapošljenih. Teretni prevoznici će, u tom slučaju, morati da povećaju cijenu usluge prevoza i neće biti konkurentni”, kažu u ovoj NVO, koju predstavlja Ninoslav Kaluđerović.

Prevoznici kažu da su iscrpili sve moguće procedure i uzalud se obraćali svim nadležnim adresama u državi.

„Napominjemo da plaćamo najskuplje osiguranje u okruženju, imamo najveću amortizacionu stopu u regionu, gorivo je među najskupljim. I pored tih direktnih troškova koji utiču na kvalitet usluge vozni park našeg udruženja u prosjeku je star do pet godina. Apelujemo na državu da sačuva drumski i teretni saobraćaj koji su dovedeni do izdisaja”, kažu u ovom udruženju.

Prevoznici kažu da su iscrpili sve moguće procedure i uzalud se obraćali svim nadležnim adresama u državi

Država, kako kažu u ovoj organizaciji, milionskim iznosima subvencionira nacionlanu avio komapniju, željeznica ima siguran priliv iz državnog budžeta, i pomorstvo uživa pomoć države.

„Drumski prevoznici kao da nijesu dio saobraćaja u državi. Pri tome ne traže subvencije nego samo poštovanje zakona o akcizama”, napominju iz udruženja “Put”.

Povraćaj 18 centi po litru goriva, kako kažu u ovoj NVO, ukinut je sredinom novembra prošle godine.

“Na taj način uredbom je suspendovan Zakon o akcizama”, kažu u NVO “Put”.

Bonus video: