Zonjo ogorčen na Telekom: Dukati preko noći izgubili sjaj

Ritam klub je program nagrađivanja korisnika i Telekom ima pravo da mijenja nagrade - njihovu vrijednost, kažu u Telekomu
64 pregleda 80 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2014. 08:27h

Član popularnog sastava “The books of knjige” Zoran Zonjo Marković ovih dana ima dodatni angažman - da natjera Crnogorski telekom da vrati vrijednost „dukatima”.

On pokušava da mobiliše javnost protiv odluke CT da, uoči Nove godine, vrijednost dukata smanji tri puta.

Prije "preregistracije" korisnika fiksne i mobilne mreže Telekoma, svi koje su se prijavile za opciju "Ritam klub" skupljali su tzv. dukate redovno plaćajući račune.

"Jedino što mogu uraditi kao pojedinac, ako država ne kazni ove korporacijske vampire, je da bojkotujem njihove usluge", kaže Zonjo

Sada za isti iznos moraju da prikupe 40.000 dukata.

"Niko nas nije obavijestio da poslije Nove godine ti dukati tri ili više puta gube svoju vrijednost jer bi, logično, svi mi koji ih imamo iskoristili. Vrijednost mojih dukata se sa 140 eura prostom odlukom menadženta istopila na 40 eura, što ja doživljavam kao klasičnu krađu ako o svemu tome nisam bio obaviješten", kazao je za „Vijesti” Marković.

On kaže da je umjesto upozorenja da će njegovi dukati izgubiti vrijednost ako ih ne iskoriti do preregistracije, dobijao pozive "agresivnih operatera koji su nudili na prodaju nove mobilne telefone".

"Čak ni operateri koji su zvali za fantomsku "preregistraciju" dukata nijesu me obavještavali da će se poslije Nove godine njihova vrijednost istopiti. Istu stvar mi je potvrdilo još dvadesetak ljudi. Ovo je milionska prevara izvedena na jeftin i bezobrazan način. Jedino što mogu uraditi kao pojedinac, ako država ne kazni ove korporacijske vampire, je da bojkotujem njihove usluge", kaže Zonjo.

U Telekomu kažu da je vrijednost dukata smanjena samo "za direktne novčane popuste":

"To znači da je veći broj dukata potreban za umanjenje ADSL, Extra TV i Extra Trio pretplate, umanjenje računa i dodatne popuste na cijene uređaja. Isti broj dukata potreban je za besplatne minute, pretplate dodatnih Extra TV paketa, pripejd dopune, pretplate na pakete Komfor, Komfor veče...".

U CT tvrde da su o promjeni u nagradama Ritam kluba (skupljanje dukata), o obaveznoj preregistraciji, kao i o uvođenju novih nagrada korisnici obaviješteni slanjem sms-a, preko Extra TV-a, kao na web stranici kompanije:

"Ritam klub je program nagrađivanja korisnika i Telekom ima pravo da mijenja nagrade - njihovu vrijednost, da uvodi nove nagrade, ukida neke od postojećih i slično. To je, između ostalog, precizirano i u Opštim uslovima korišćenja servisa. Mnogi operateri nemaju takve programe, niti postoji bilo kakva obaveza da ih imaju".

Ako je račun manji od sedam eura, dođite sami i odštampajte

Crnogorski telekom je svojim korisnicima priredio još jedno iznenađenje - svi korisnici fiksne, mobilne telefonije i interenta koji su u decembru i januaru potrošili manje od sedam eura nijesu dobili račun na kućnu adresu.

Ako ga žele moraju da dođu u neku od poslovnica i da sami, na automatu, odštampaju račun.

"O tome, kao i o iznosu računa za navedene mjesece, korisnici su obaviješteni sms-om i govornim automatom. Ponuđena im je mogućnost da, ukoliko ipak žele račun u papirnoj formi, to mogu zatražiti pozivom na 1500, kao i prijavom u nekom od T centara", kažu u Telekomu.

Regulator i CEZAP još sve ispituju

U NVO CEZAP, koja se bavi zaštitom potrošača, kažu da je za njih glavno pitanje jesu li “u toku igre mijenjana pravila”.

Ako utvrde da je to bio slučaj onda bi to bilo vrlo problematično. Regulatorna Agencija za elektronske komunikacije ranije je saopštila da ona u ovakvim slučajevima ima nadležnost.

"Mi ćemo ispitati, kako je došlo do devalvacije dukata. Nastojaćemo da saznamo, da li je bilo prekršaja neke zakonske norme, jer je najvažnije da korisnik bude obeštećen", izjavio je medijima Zoran Sekulić, izvršni direktor Agencije.

Galerija

Bonus video: