Konjević o istragama napada na "Vijesti": Opet ima pomaka

a pitanje - zašto su, ako je tako, smijenjeni čelnici podgoričke policije, odgovorio je da se “mora afirmisati princip objektivne odgovornosti”
16 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2014. 16:13h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ponovio je juče da ima pomaka u istragama bombaškog napada i paljenja automobila “Vijesti”, ali je kazao da ne može saopštavati detalje.

Na pitanje - zašto su, ako je tako, smijenjeni čelnici podgoričke policije, odgovorio je da se “mora afirmisati princip objektivne odgovornosti”.

“Zajednički smo zaključili da reakcija policije, u slučaju Urgentnog centra, nije bila apsolutno na adekvatnom nivou. Takođe, direktor policije je saopštio da se morao afirmisati princip odgovornosti i u slučaju paljenja automobila Vijesti, iako je po nalogu direktora policije taj automobil morao da bude objezbjeđivan na adekvatan način. Desio se propust i zbog toga je neko morao da snosi odgovornost... Ponijeli su odgovornost oni koji su bili najodgovorniji u Centru bezbjednosti Podgorica i na te se stvari prosto moramo navikavati”, kazao je Konjević.

Ispod prozora glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića, krajem decembra, postavljen je jak eksploziv, ali tada srećom niko nije povrijeđen. Pričinjena je velika materijalna šteta.

U noći između 12. i 13. februara, u podmetnutom požaru, zapaljen je još jedan automobil “Vijesti”. Automobil je gotovo potpuno uništen u nastavku serije napada na imovinu i novinare “Vijesti”, koji po pravilu ostaju nekažnjeni.

Redakcija je kamenovana 8. novembra, a malo prije toga kamenice su lomile prozore “Vijesti” i tokom Parade ponosa, 20. oktobra.

U avgustu prošle godine ispred kuće novinara Tufika Softića bačena je eksplozivna naprava, a prethodno su fizički napadnuti novinarka Olivera Lakić, Softić, Jovović, direktor lista Željko Ivanović... U noći između 13. i 14. jula 2011. nepoznati počinioci zapalili su dva službena vozila “Vijesti”, u blizini zgrade ANB-a. Novi napad desio se 26. jula u Maslinama i tada je zapaljeno još jedno vozilo redakcije. Nepoznati napadači su i u noći 28. avgusta, na Starom aerodromu, zapalili kombi štamparije.

Bonus video: