Softić ukazivao na nalogodavca, policija bila gluva

Više puta sam direktno ukazivao na nalogodavca napada iz 2007. godine. Milan Tomić iz Uprave policije je priznao da ta osoba nije nikada saslušana, a i sam je rekao da je bilo prilike
18 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2014. 09:06h

Novinaru iz Berana Tufiku Softiću je, na sjednici Komisije za praćenje istraga neriješenih napada na novinare, nezvanično potvrđeno da član beranskog kriminalnog klana, kojeg je godinama označivao kao nalogodavca napada na njega, nikada nije saslušan tim povodom.

"Više puta sam direktno ukazivao na nalogodavca napada iz 2007. godine i to sam i predočio Komisiji. Koliko sam mogao da vidim, neki od članova Komisije to nijesu ni znali. Dogovoreno je da šef kriminalistike u policiji Milan Tomić provjeri moje tvrdnje i da provjeri i da li je bilo opstrukcija u toj istrazi. I on sam je priznao da ključna osoba koja bi mogla biti nalogodavac tog napada nije nikada saslušana, a i sam je rekao da je bilo prilike", kazao je Softić nakon sjednice.

Nijesu htjeli na uviđaj

Dodao je da nijesu saslušane ni ostale osobe iz tog kriminalnog klana, koje su bile na raspolaganju policiji sve vrijeme.

On je juče članovima Komisije govorio o svojim saznanjima o mogućim nalogodavcima napada na njega:

"Negodovao sam jer ni 2007. ni 2013. godine sudija i tužilac nijesu izašli na mjesto događaja i obavili uviđaj. Nisam zadovoljan ni kvalifikacijama krivičnih djela, naročito kvalifikacijom djela iz 2007. godine jer sam taj napad doživio kao pokušaj ubistva. Tada sam sve povrede dobio isključivo u predjelu glave, nijedan u bilo koji drugi dio tjela, izuzev u ruku kojom sam pokušao da zaštitim glavu".

Sa sjednice Komisije

Softić je rekao da na sjedici nije shvatio da će brzo biti riješeni napadi na njega, ali da misli da postoji volja da se ataci na njega i kolege rješavaju.

Predsjednik Komisije Nikola Marković, potvrdno je odgovorio na pitanje da li će, ako se dokaže da je bilo propusta u istragama napada na Softića, tražiti odgovornost bivšeg šefa beranske policije Nova Veljića. On je kazao da je Komisija odlučila da slučaj Softić bude jedan od prioriteta.

Softić: Biću bezbjedan kada uhapse nalogodavce

Softić je dodijeljeno obezbjeđenje, nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost procijenila da je ugrožen.

Takvu procjenu ANB je napravio nakon što je Komisija za praćenje istraga nerješenih slučajeva napada na novinare i ubistva zatražila od ministra policije Raška Konjevića da se Softiću novinaru "Vijesti" i "Monitora" omogući policijsko obezbjeđenje i maksimalna zaštita za njega i čitavu porodicu, zbog sumnje da mu je bezbjednost dodatno ugrožena.

TV Vijesti, Boban Obradović

Softić je kazao da ga je procjena ANB-a zatekla.

"Došao sam jutros u Podgoricu svojim autom, sa suprugom i kćerkom, a vraćam se sa obezbjeđenjem u Berane. To obezbjeđenje će biti 24-časovno, a takva odluka me malo zatekla, ali ja je prihvatam. Osjećaću se sigurnije i lagodnije zato što sam dobio obezbjeđenje, ali sam svjestan toga da ću izgubiti dio privatnosti. Ipak, najsigurnije ću se osjećati onog trenutka kad budu pronađeni nalogodavci i izvršioci napada na mene iz 2007. i 2013. godine, posebno onagj iz 2007. godine koji je meni jako važan, a koji je uticao na moj i život moje porodice", kazao je Softić.

Dodao je da je na sjedinici Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare sa članovima tog tijela razgovarao vrlo otvoreno o istragama napada na njega.

"Mislim da postoji volja da se slučajevi rješavaju, možda je postojalo nekih prospust u isstrazi o čemu će se razgovarati i raspravklajti na narednim sjednicvama komisuije, ja sam se komisiji stavio na raspolaganje da ubuduće dođem kada god bude trebalo dok se ovi slučajevi ne riješe".

Zašto se čekalo?

"Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će detaljno analizirati ovaj slučaj, svu dokumentaciju i dosadašnji tok istrage i nakon toga donijeti određene stavove. Garantujem da ćemo, ne samo u ovom slučaju, tražiti apsloutnu odgovornost onih za koje budemo smatrali i imali dokaze da su isključivi krivci zašto neki od napada još nije riješen”, rekao je Marković.

Komentarišući dodjeljivanje obezbjeđenja Softiću, on je pitao da li takva odluka znači da je Sotfić do sada bio ugrožen:

"Zar je trebalo da prođe ovoliko godina, pa da tek sada dobije policijsku zaštitu. Znači li to da je sve ove prethodne godine njegova bezbjednost i njegov život bio ugrožen. Nije na meni da dajem odgovore, ali jeste da pitam i da sumnjam".

Posljednji napad na Softića desio se 11. avgusta 2013. oko 22 sata, kada je u njegovo dvorište bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom. Policija ni do danas nije riješila taj slučaj.

Softić je u večernjim satima 1. novembra 2007. brutalno pretučen na ulazu porodične kuće. Tada su ga dva maskirana napadača u klasičnoj sačekuši udarali palicama po glavi, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Ni taj slučaj nije riješen.

Galerija

Bonus video: