Miličković bez dozvole za zoo vrt u selu Blizna

3.860 eura je, prema Zakonu o lovstvu, najniža kazna za građane i firme koji ne vode evidenciju o vlasniku i porijeklu divljači i podatke ne dostave Ministarstvu poljoprivrede
484 pregleda 5 komentar(a)
zoo vrt, Miličković, Foto: Facebook
zoo vrt, Miličković, Foto: Facebook
Ažurirano: 14.08.2018. 14:14h

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) odbacila je zahtjev Miljana Miličkovića za izdavanje dozvole za držanje divljih vrsta životinja na imanju u selu Blizna, u okolini Podgorice.

Miličković na privatnom imanju preko 12 godina brine o divljim životinjama, a dozvolu za njihovo držanje prvi put je tražio u maju prošle godine, pošto je dospio u žižu javnosti nakon što su kod njega završila dva mladunca mrkog medvjeda sa Pustog Lisca.

On je tada u zahtjevu naveo da traži dozvolu za privremeno zbrinjavanje, kako bi, kako je ranije rekao, u saradnji sa državom, mogao da ih u budućnosti spašava ili životinje makar privremeno sačuva, dok se ne pošalju u specijalizovane rezervate. Godinu kasnije, od EPA je tražio dozvolu za trajno držanje životinja, te u zahtjevu naveo da mu je saglasnot neophodna radi dobijanja rješenja o ispunjenosti veterinarsko-sanitarnih uslova u objektima - zoološkim vrtovima. Na njegovo ime je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, u aprilu registrovano preduzeće DOO Export-Import “Zoo park”. Navodeći da je van države, Miličković je juče kazao da će odgovor na pitanje “Vijesti” o nedavnoj odluci EPA, redakciji stići danas iz advokatske kancelarije “Anđelić-Dragović”.

U rješenju EPA od 7. avgusta navodi se da vlasnik imanja u selu Blizna nije u roku dostavio dokumentaciju. EPA je u oktobru, 2017, dozvolila Miličkoviću privremeno držanje životinja, uz obavezu ispunjenja seta uslova.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica tada su tražili poništenje rješenja, navodeći, pored ostalog, da nije utvrđeno porijeklo životinja, osim za dvije dvogrbe kamile, koje su kupljenje od italijanskog cirkusa. Iz CZIP-a su ranije kazali i da se divlje životinje na imanju Miličkovića koriste u komercijalne svrhe, da su mrki medvjed i jeleni lopatari životinje kojima prijeti izumiranje i kojima je trgovina dozvoljena u posebnim slučajevima.

Iz CZIP-a su tada tražili od EPA i da obaveže Miličkovića da obilježi divlje vrste životinja koje drži na imanju.

Bonus video: