Forum Bošnjaka: Zločin u Štrpcima ne zaboraviti, ali ni svetiti

Predstavnik Foruma Bošnjaka Ceno Tuzović kazao je da je njihov osnovni cilj da zločin dobije formu procesuiranja, i da se ne zaboravi
24 komentar(a)
strpci, Foto: Bosnjaci.net
strpci, Foto: Bosnjaci.net
Ažurirano: 27.02.2014. 12:43h

Forum Bošnjaka Crne Gore poručio je danas, povodom obilježavanja dvadeset prve godišnjice od otmice iz voza u Štrpcima, da se nijedan zločin ne treba zaboraviti, ali ni svetiti.

Polaganjem cvijeća u Spomen parku na Pobrežju, obilježena je 21 godina kada je iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, u mjestu Štrpci, prisilno izvedeno i ubijeno 19 civila, od kojih osam državljana Crne Gore.

Predstavnik Foruma Bošnjaka Ceno Tuzović kazao je da je njihov osnovni cilj da zločin dobije formu procesuiranja, i da se ne zaboravi.

"Taj zločin je napravljen svjesno od onih koji su to zlo nanijeli gotovo cijeloj bivšoj Jugoslaviji, bez obzira na kojem se terenu odvijao ratni sukob sa ciljem određenim i svhom genocida“, rekao je Tuzović.

Upitan kako komentariše najave srpskog Tužilaštva, o istrazi i novim dokazima povodm tog slučaja, Tuzović je kazao da je upućen u to, ali da, kako je naveo, nije sklon da na neki način okrivljuje one koji su trenutno u opoziciji na vlasti u Srbiji.

“Nadam se da Tužilaštvo ovim putem kojim je krenulo u Srbiji neće zaustaviti ovaj i sve druge događaje koji imaju veze sa Srbijom”, rekao je Tuzović.

Sestra stradalog Nijazima Kajevića, Šefika kazala je da dvadeset jednu godinu porodice više nemaju suza, ni kosti, jer je očito, kako je navela, da Srbija i Crna Gora ne žele, ne smiju ili ne mogu da se suoče sa tim zločinom.

“Svi nalogodavci i svi počinioci slobodno šetaju i Srbijom i Crnom Gorom, ali nema pravde da se nađu iza rešetaka, gdje trebaju. Nema pravde da se nama daju kosti da ih sahranimo po običaju, da se ne skupljamo u ovu lokvu vode”, rekla je Kajević.

Porodicama stradalih je dosta, kako je dodala, što su oni bačeni u vodu, “nego cvijeće da donosimo u vodu da stavljamo”.

“Ako ćemo u Evropu i ako želi ijedna država u Evropu, ovo mora više da se stavi tačka da se ravijetli i mi porodice smo svjesni da nisu živi, ali hoćemo kosti. Ja kao sestra poručujem da odustati nećemo, tražićemo pravdu, jer je zaslužujemo”, poručila je Kajević.

Poslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder rekao je, kao jedan od onih koji je godinama istraživao i bavio se ovim slučajem, da se osjeća vrlo neprijatno jer i, kako je kazao, nakon dvadeset jednu godinu, taj slučaj nema pravi epilog.

“Jedan od aktera je samo pravosudno osuđen, a svi drugi, a bilo ih je više od tridesetak, kako su govorile informacije, nije čak ni procesuiran, a komoli da je osuđen. Ono što je najteže, posmrtne ostatke stradalih još nemamo”, rekao je Rastoder.

Upitan koliko se može očekivati da se država u skorije vrijeme pozabavi ovim pitanjem, Rastoder je kazao da je današnji dan prilika da bude upućen apel svim nadležnim organima da se ponovo aktiviraju.

Rastoder je rekao da je tragom informacija iz Srbije, koje govore da se došlo do nekih podataka, koji bi mogli pomoći da zajedno sa organima Bosne i Hercegovine taj slučaj ponovo otvore da pomognu da se on na pravi način apslolvira.

Tuzović je pročitao imena onih koji su toga dana stradali, navodeći da njih treba pamtiti i nikad ne zaboraviti.

"To su Adem Alomerović, Esad Kapetanović, Fehim Bakija, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Halil Zupčević, Ismet Babačić, Iljaz Ličina, Jusuf Rastoder, Muhedin Hanić, Nijazim Kajević, Rifat Husović, Rasim Ćorić, Senad Đečević, Safet Preljević, Šećo Softić, Tomo Buzov. Zvjezdan Zuličić”, naveo je Tuzović.

Bonus video: