Vidra pregažena na magistrali: Vozači da budu oprezniji

Riječ je o zakonom zaštićenoj životinsjkoj vrsti, ugroženoj širom Evrope...
507 pregleda 8 komentar(a)
vidra, Foto: NP Skadarsko jezero
vidra, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 26.02.2014. 20:38h

Radnici Nacionalnog parka Skadarsko jezero pronašli su juče pregaženog mužjaka vidre u mjestu Lokve, na magistralnom putu Podgorica - Petrovac.

Iz Nacionalnih parkova je saopšteno da su u posljednje dvije godine stradale četiri vidre:

“Kao jedna od mjera opreza postavljeni su znakovi obavještenja za vozače kako bi vozili sporije i opreznije... Vidra je zakonom zaštićena vrsta, a ugrožena je širom Evrope usljed različitih ljudskih djelatnosti”.

Apelovali su na sve vozače da na putevima u blizini Skadarskog jezera voze sporije i pažljivije, kako bi se ugrožena vrsta zaštitila.

“Zaposleni su predali Prirodnjačkom muzeju Crne Gore vidru kako bi bila preparirana. NPCG 2011. godine pokrenuli su akciju 'Traži se vidra', s ciljem zaštite ove rijetke i ugrožene životinje. Tokom prošle godine kartirali smo potencijalna staništa vidre. Uporedo sa tim rađena je anketa sa lokalnim stanovništvom o prisutnosti i frekvenciji pojavljivanja te vrste...”, piše u saopštenju. Dodaje se da je primijećeno da je povećan broj pregaženh vidri pri visokom, ili niskom vodostaju.

“Kanali koji se nalaze ispod autoputa, a koje koristi vidra, u tom periodu bivaju zakrčeni vodom i trulom vegetacijom. Tada su prinuđene da prelaze autoput, pa je u tim slučajevima brza vožnja uzrok smrtnosti...”, piše u saopštenju.

Bonus video: