Bjelica neće biti kandidat za novog rektora

"Nadam se da će akademska zajednica pronaći najbolje rješenje", kazao je Bjelica
77 pregleda 2 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2014. 20:04h

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica neće biti kandidat za novog rektora, saopštio je nakon sjednice tog tijela, na kojoj je donijeta odluka o raspisivanju konkursa za novog rektora.

Sadašnjem rektoru Predragu Miranoviću 19. avgusta ističe drugi trogodišnji mandati i on više nema pravo da bude izabran.

Bjelica je napomenuo da se neće kandidovati niti će biti kandidat univerzitetskih jedinica.

“Bilo bi i nespojivo da se sa pozicije koju trenutno pokrivam kandidujem za bilo koju drugu. Nadam se da će sada biti manje napada na mene, a oni koji su bili nestrpljivi, sada mogu da izlože svoje programe, a akdamenska zajednica će znati da izabere najbolje”, kazao je Bjelica.

On je takođe rekao da smatra da nijesu zakasnili sa raspisivanjem izbora, iako je zbog toga UCG bio kritikovan prošle sedmice.

Bjelica je objasnio da će u četvrtak Senat imenovati izbornu komisiju od pet senatora, koja će dalje voditi postupak izbora rektora. Kandidate mogu predlagati univerzitetske jedinice ili dio Senata. Bjelica očekuje da odluka bude donešena za oko dva mjeseca.

"Nadam se da će akademska zajednica pronaći najbolje rješenje", kazao je on.

UO je usvojio i Finansijski izvještaj za prošlu godinu, prema kojem je prihod UCG bio 30,8, a rashodi 29,5 miliona eura.

UO je usvojio i Finansijski izvještaj za prošlu godinu, prema kojem je prihod UCG bio 30,8, a rashodi 29,5 miliona eura

“Iako smo uspjeli da vratimo tri miliona eura spoljnog duga, UCG je i dalje u finansijkim problemima koji se odnose na povraćaj dijela školarina prema univerzitetskim jedinicama, kao i na određena potraživanja prema zaposlenima", rekao je on.

Naglasio je da se nada da će 2014. godina biti rasterećenija zbog povećanja budžeta.

Smanjuju cijene izdavanja diploma

Bjelica je rekao da je sjendici UO razmatrana i Inicijativa Studentskog Parlamenta da se preispitaju cijene izdavanja diploma i njihovih dopuna.

"Dogovoreno je da se do naredne sjednice ispitaju stvarne cijene i da se nađe pristojna koja će biti manja od sadašnje", kazao je Bjelica.

Od jula prošle godina izdavanje diploma se naplaćuje od studenata, a cijene diploma sa dopunama su do 55 eura.

Bonus video: