OZON: Maroviću više stalo do izbora, nego do ekološke države

U Ozonu smatraju da je najavljenih 600 hiljada eura za odvoz smeća do Podgorice i Nikšića, klasičan primjer zloupotrebe novca iz budžeta
3 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.02.2014. 14:11h

Ekološki pokret Ozon upozorio je sve koji su najavili rješavanje problema nepravilnog upravljanja otpadom u Beranama, da to neće proći bez otpora stručne i laičke javnosti jer se, kako su naveli, radi o konfliktu sa važećim zakonima i direktivama Evropske unije (EU).

Iz Narodne stranke saopštili su da na Vasovim vodama više neće biti odlagano smeće, koje će biti odvoženo, dok ne bude pronađen adekvatan prostor za novu deponiju.

"OZON javno upozorava sve aktere koji su najavili rješavanje problema nepravilnog upravljanja otpadom u Beranama, tako što će ga u toku predizborne kampanje za lokalne izbore u toj opštini odvoziti u Podgoricu i Nikšić, da to neće proći bez otpora stručne i laičke javnosti jer se radi o konfliktu sa važećim zakonima i direktivama EU", kaže se u saopštenju direktora Ozona, Aleksandra Perovića.

Prema njegovim riječima, pojavljivanje koordinatora političkih partija i njihovih glavnih lokalnih igrača, koji, dodao je, snose veliku odgovornost za postojeću ekološku katasrofu na Vasovim vodama, očigledno nepoznavanje problematike otpada, prateće terminologije, shvata i kao pritisak na Ozon.

Stalno upozoravali

Perović je podsjetio da ta organizacija više godina ukazuje na katastrofalno stanje u oblasti upravljanja otpadom.

On je podsjetio da tri godine podržavaju opravdanu građansku inicijativu mještana Beransela.

“Jasno je da sa određenih a svima poznatih adresa, pokušava da se neutrališe naše argumentovano ukazivanje na loše upravljanje u opštini Berane, gdje su Vasove vode samo jedan od ekoloških problema i da se prebacivanjem lopte, odnosno problema u "naše“ dvorište u stvari želi smanjiti i naš uticaj na građane koji je isključivo zasnovan na povjerenju i solidarnosti”, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, pošto je podgorička Deponija predviđena samo za Glavni grad, Danilovgrad i Cetinje, a nelegalna deponija Mislov do nije adekvatno mjesto za otpad iz drugih opština, jer je davno premašila kapacitete i za potrebe Nikšića, “jasno je da iza ovog predloga stoje političari a ne nadležne institucije”.

“To potvrđuje i činjenica da famoznom sastanku gdje dogovoreno "genijalno“ rješenje nijesu prisustvovali vodeći kadrovi iz institucija koje su nadležne, poput Ministra održivog razvoja i turizma ili Generalnog direktora Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj”, ukazao je Perović.

Hoćemo primjenu zakona

On je dodao da se Beranselo i Ozon bore za uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori i neselektivnu i efikasnu primjenu Zakona o upravljanju otpadom, a nikako za , kako je kazao, pogrešna rješenja poput najavljenih.

“Mi svakako nećemo prestati koristiti sve raspoložive mehanizme da i dalje zaustavljamo nelegalne i protivzakonite radnje kojima se ugrožava životna sredina”, kazao je Perović.

Biće krivičnih prijava

On je poručio, potpredsjedniku DPS-a, Svetozaru Markoviću, “kome je očigledno više stalo do izbornog rezultata i novog koalicionog partnera, nego do Ustavnog opredjeljenja ekološke države”, da prvo riješi problem u svom dvorištu i uspostavi pravilan sistem otpada u Budvi.

“Jer u Nikšiću više neće biti istovarena ni jedna kariola smeća, kako on to kaže, ni iz te ni iz drugih opština, bez krivičnih prijava za sve one koji budu učestvovali u tom vidu ekokriminalu”, naveo je Perović.

U Ozonu smatraju da je najavljenih 600 hiljada eura za odvoz smeća do Podgorice i Nikšića, klasičan primjer zloupotrebe novca iz budžeta za potrebe predizborne kampanje o čemu će, najavili su, obavijestiti organizacije koje prate izbore.

“Još jednom apelujemo na sve političke subjekte da u toku predizbornih kampanja za sve predstojeće izbore da ponude održiva rješenja i ne pokušavaju manipulisati ekološkim problemima, jer mi to nećemo dozvoliti”, zaključuje se u saopštenju Perovića

Bonus video: