Tamo gdje je Džumhur govorio sa Novljanima

Književnik Miraš Martinović je inicirao, a 14 Novljana među kojima je i Vojo Stanić podržalo je ideju za postavljanje biste Zuku Džumhuru, piscu i putopiscu
5 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 20:47h

Književnik Miraš Martinović je inicirao, a 14 Novljana među kojima je i Vojo Stanić podržalo je ideju za postavljanje biste Zuku Džumhuru, piscu, putopiscu, koji je često boravio u Herceg Novom i volio taj grad.

Inicijativa je juče predata predsjedniku Opštine Dejanu Mandiću i nadležnima.

“Osjećajući respekt i poštovanje prema djelu Zuka Džumhura, sjećajući se njegovog gotovo dvodecenijskog boravka u Herceg Novom, a posebno doprinosa koji je kroz svoje emisije Hodoljublja, kroz reportaže i tekstove objavljivane u ondašnjiim prestižnim jugoslovenskim medijima, dao afirmaciji našeg grada, predlažemo da se ovom svestranom umjetniku, piscu i putopiscu u Novom koji je mnogo volio - podigne spomen bista”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Inicijatori predlažu da bista bude postavljena u blizini bivše kafane “Hercegovina”, kod hercegnovske pijace, gdje je Džumhur provodio sate u razgovoru sa prijateljima i poznanicima.

Zuko Džumhur rođen je u Konjicu 24. septembra 1920. godine. Osnovnu školu i nižu gimanziju završio je u Beogradu, a višu gimnaziju u Sarajevu 1939. godine.

Počeo je da studira pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i diplomirao u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže objavio je u Narodnoj armiji 1974, a otada je sarađivao u Ježu, Borbi, Veternjači, Politici, Oslobođenju, reviji Danas i NIN-u kao stalni saradnik ili urednik.

Objavio je 10.000 karikatura. Napisao je scenarija za više kratkih i tri igrana filma. Uradio 35 scenografija za pozorište, a na sarajevskoj televiziji radio je kao pisac scenarija i voditelj emisije Hodoljublja. Umro je u Herceg Novom 1989. godine, gradu u koji je došao i često govorio da se u njemu „živi od sunca, zbog sunca, za sunce.“

Bonus video: