Evropski parlament: Imovina će se plijeniti pedofilima i internet kriminalcima

Za oduzimanje će biti dovoljno da je imovina nesrazmjerna prihodima
67 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 16:58h

U Evropskom parlamentu danas je usvojena Direktiva o zamrzavanju i oduzimanju imovinske koristi ostvarene krivičnim djelima.

Ova direktiva daje odriješene ruke članicama Evropske unije kada je u pitanju zapljena imovine svima onima za koje postoji sumnja da su je stekli krivičnim djelom, stoji u dokumentu koji je objavljen na sajtu Evropskog parlamenta.

Za ovaj predlog glasao je 631 poslanik, 19 je bilo protiv, dok je apstinenata bilo 25.

Proceduru oko donošenja takvog propisa pokrenula je još 2012. Evropska komisija, ali je ona tek danas stigla na dnevni red plenarne sjednice parlamenta i to sa amandmanima Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. U amandmanima se navodi podatak da se kriminalcima uspije oduzeti samo jedan odsto imovine, dok se ostatak ubacuje u legalne finansijske tokove ili se koristi za finansiranje novih kriminalnih aktivnosti.

Direktivom se predviđa prošireno oduzimanje imovine za pojedine kategorije osumnjičenih, među kojima su pedofiličari i sajberkriminalci.

“Glavni motiv prekograničnog organizovanog kriminala, uključujući kriminalna udruženja tipa mafije, je finansijska dobit. Zato bi nadležna tijela trebalo da raspolažu i sredstvima za praćenje, zamrzavanje i oduzimanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelima te upravljanje njome. Međutim, efikasno sprečavanje i borba protiv organizovanog kriminala ne bi trebalo da budu ograničeni na neutralisanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom, nego bi ih se u drugim slučajevima trebalo proširiti i na svu imovinu stečenu kriminalnim aktivnostima”, piše u amandmanu Odbora, čija izvestiteljica je Monika Makovei, europarlamentarka iz Rumunije.

Usvajanjem minimalnih pravila, kako se navodi, uskladiće se pravila u državama članica, te ojačati međusobno povjerenje. ”To je i važan korak prema uzajamnom priznavanju zamrzavanja imovine i naloga za oduzimanje, što je važan aspekt u borbi protiv organizovanog kriminala”, piše u obrazloženju.

Oduzimanje imovine bez sudske presude primjenjuju Sjedinjene Američke Države. U Crnoj Gori postoji zakon o oduzimanju imovine, koja se privremeno plijeni na početku krivičnog postupka, a konačno nakon pravosnažne sudske presude.

Branka Bošnjak: Vrhuška u Crnoj Gori ne zna šta ima, neki će se dobro preznojiti zbog puta u EU

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak rekla je da će Crna Gora morati da prihvati pravila EU, uključujući i ovakva.

“Ne sumnjam da bi nova vlast u Crnoj Gori i istinski nezavisne institucije sistema lako evidentirale da sadašnja vrhuška na vlasti, njihova rodbina, te prijatelji i kumovi, njihove omiljene sudije, tužioci, policajci, a da ne govorim o privilegovanim i nedodirljivim kriminalcima, ima ogromnu imovinu, nesrazmjernu njihovim prihodima.

Zato me ne bi začudio zaokret ove vlasti u odnosu na proces pristupanja EU, ali iskreno se nadam da smo daleko odmakli u tom procesu, i da povratka nazad nema”, rekla je ona “Vijestima”.

Dodala je da je sigurna da će svakim danom biti sve jasniji i oštriji zahtjevi koje će nam EU ispostavljati: “Ako hoćemo da budemo njihova članica moraćemo i mi da poštujemo njihova pravila i norme, a neki će se dobro preznojiti kad bude usklađivanje našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU”.

Bonus video: