Vektrina imovina na prodaju mimo zakona

Na pitanje da li znaju da krše zakon prodajući imovinu firme mimo stečajnog upravnika, sagovornik “Vijesti” iz italijanske firme nije odgovorio
194 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 19:24h

Italijanska agencija za nekretnine "Italian contract luxury group", koju je osnovao Walter Vattovaz, nelegalno prodaje ekskluzivne nekretnine firme "Vektra Montenegro" vlasnika Dragana Brkovića, saznaju "Vijesti".

Podgorički Privredni sud u februaru 2012. godine donio je rješenje o pokretanju stečajnog postupka u "Vektri Montenegro", po zahtjevu OTP banke i Crnogorske komercijalne banke zbog potraživanja od 20,9 miliona eura. Na sajtu italijanske agencije za nekretnine “Italian contract” može se vidjeti da je napravljen i idejni projekat gradnje luksuznih vila i kongresno-hotelskih prostora sa kancelarijama, na parcelama "Vektre Montenegro" u Bečićima.

Uvidom u katastarske podatke može se vidjeti da je veliki dio te imovine pod teretom zabrane prometovanja zbog hipotekarnog kredita od 50.000.000 eura, koji je Brković uzeo krajem juna 2007. godine kod švaj - carske banke NLB Interfinanz AG (NLBI).

“Vijesti” su poslale pitanja švajcarskoj banci, iz koje su nas uputili na Advokatsku kancelariju “Jovović, Mugoša & Vuković” koja je pravni zastupnik NLB Interfinanza za Crnu Goru. Na pitanje novinara da li banka zna da se “Vektrina” imovina pod hipotekom prodaje preko agencije za nekretnine, iz advokatske kancelarije je odgovoreno da nemaju takva saznanja i da jedino stečajni upravnik može da ponudi imovinu na prodaju, što do sada nije učinjeno.

"Od datuma otvaranja stečaja nad Vektrom Montenegro, odnosno 20. decembra 2012. godine hipotekarni povjerilac nema pravo da sprovodi sudsku ilivansudsku prodaju imovine koja pripada stečajnom dužniku (Vektri) već ovo ovlašćenje pripada isključivo nadležnom stečajnom upravniku, koji nakon eventualne prodaje cjelokupna sredstva ostvarena prodajom (umanjena za troškove prodaje) prioritetno prenosi NLB Interfinanzu, kao razlučnom povjeriocu a sve do potpunog namirenja potraživanja, ukoliko je prodajna vrijednost dovoljna”, saopštio je advokat Miloš Komnenić, iz advokatske kancelarije “Jovović, Mugoša & Vuković”.

Dodao je da do današnjeg dana stečajni upravnik "Vektre Montenegro" nije pristupao prodaji bilo ove imovine ili druge imovine te firme iz razloga što je tokom čitave 2013. godine trajao postupak razmatranja i usvajanja Plana reorganizacije koji je okončan 23. decembra 2013. godine donošenjem rješenja o njegovom usvajanju.

"Na navedeno rješenje o usvajanju Plana reorganizacije žalio se kako naš klijent tako i drugi razlučni povjerioci (OTP Banka, CKB i Hypo Alpe Adria Development) gdje je u žalbenom postupku Apelacioni sud donio rješenje, koje nam je dostavljeno prije dva dana, da se prvostepeno rješenje o usvajanju plana ukida i vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanja. Mišljenja smo da drugostepeno rješenje sadrži ukidne razloge iz kojih će prvostepeni sud u ponovljenom postupku Predlog plana reorganizacije podnijet od Vektre Montenegro morati da odbaci kao nedozvoljen”, kazao je Komnenić.

Istakao je da sve do pravosnažnog okončanja postupka u kojem će se utvrditi sudbina podnijetog Plana reorganizacije, stečajni upravnik ne pristupa prodaji imovine.

“Naravno, ukoliko se Predlog plana kao što predviđamo odbaci ili odbije, stečajni upravnik pristupa prodaji i likvidaciji cjelokupne imovine na način predviđen Zakonom o stečaju. Takođe, obavješta vam Vas da naš klijent nema saznanja da se predmetna imovina prodaje od strane agencije za nekretnine niti je ovlastio bilo koje lice da vrši slične aktivnosti, upravo iz gore navedenih razloga. Mišljenja smo da ovo ovlašćenje nije mogao dati ni stečajni upravnik”, saopštio je Komnenić.

Kontakt za kupce i prevodilac iz firme "Italian contract luxury group" saopštio je “Vijestima” da se sve nekretnine koje se nalaze na sajtu prodaju i da se sajt redovno ažurira.

Na pitanje novinara da li znaju da krše zakon prodajući imovinu firme u stečaju mimo stečajnog upravnika, sagovornik “Vijesti” iz italijanske firme rekao je da nije ovlašćen za davanje izjava. Dodao je da će vlasnika upoznati sa novinarskim pitanjima.

Sajt se redovno ažurira: italiancontract.com

Sve ode u stečaj

“OTP faktoring”, koja se bavi otkupom potraži va - nja kod CKB-a, podnijela je 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništv u Brkovića zbog duga od skoro 100 miliona eura.

U stečaju su Vektra investments, Vektra Jakić, Vektra Voda i Horizont logistic. Još se čeka odluka o mogućem stečaju u Vektra Boka i Vektra Aviation.

Vattovaz, Raimondi i Sava Grbović Džigi...

Walter Vattovaz i Sava Grbović su, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, vlasnici firme “Only games” DOO, koja se bavi poslovima igara na sreću. Ta firma osnovana je 18. decembra 2008. godine.

Kompanija “Italian contract luxury group” osnovana je, prema istim podacima, 17. marta 2010. godine. U Službenom listu Crne Gore objavljeno je da je Walter Vattovaz bio osnivač firme “Italian contract luxury g ro u p”, ali da je 3. decembra 2012. godine izašao iz nje. Kao novi vlasnik upisan je Anio Raimondi.

Galerija

Bonus video: