Prosvjetna inspekcija progledala kroz prste direktoru, kao što je on đacima

Nastavničko vijeće škole, prema informacijama “Vijesti”, odlučilo je da posljednjeg dana školske godine 13. juna aminuje prestanak statusa redovnog učenika dvojici đaka trećeg razreda, iako su obojica u tom trenutku od 12 imali po sedam zaključenih negativnih ocjena
340 pregleda 12 komentar(a)
dnenvink srednja ekonomska Nikšić, Foto: Vijesti
dnenvink srednja ekonomska Nikšić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.08.2018. 05:53h

Prosvjetna inspekcija ipak neće provjeravati da li je nikšićka Srednja ekonomsko - ugostiteljska škola prekršila pravila kada je omogućila dvojici đaka da sa sedam zaključenih jedinica ne ponavljaju razred.

Ostaje nejasno zašto se inspekcija predomislila, nakon što su 20. juna “Vijestima” saopštili da će kontrolisati tu ustanovu.

“Uprava za inspekcijske poslove nije dobila inicijativu za vršenje nadzora u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi, a u vezi sa prekidanjem statusa redovnih dvojici učenika na samom kraju školske godine.Vaša pitanja smatraćemo inicijativom i na osnovu njih izvršiti inspekcijski pregled”, odgovorili su tada “Vijestima” iz Uprave.

Uprava škole ranije je objasnila da je đacima, navodno, zbog velikog broja neopravdanih izostanaka prestao status redovnih učenika.

Nakon toga, oni su u nekoliko dana položili razredni ispit iz svih predmeta.

Međutim, i pored najave, dokazi koje su “Vijesti” u prethodnim tekstovima predstavile, uključujući i izvod iz školskog dnevnika, nijesu bili dovoljni za kontrolu nikšićke škole.

“Obavještavam vas da Uprava za inspekcijske poslove nije primila inicijativu u vezi sa predmetnim pitanjem, te da nije izvršen inspekcijski nadzor”, odgovorili su iz Uprava na pitanje da li je škola kontrolisana i šta su prosvjetni inspektori utvrdili.

Nastavničko vijeće škole, prema informacijama “Vijesti”, odlučilo je da posljednjeg dana školske godine 13. juna aminuje prestanak statusa redovnog učenika dvojici đaka trećeg razreda, iako su obojica u tom trenutku od 12 imali po sedam zaključenih negativnih ocjena.

Time ih je, a na predlog razrednog vijeća, Nastavničko vijeće spasilo ponavljanja godine zbog negativnih ocjena, što bi značilo da neće maturirati sa svojom generacijom u maju 2019. Obojica đaka su nekoliko dana nakon što im je prestao status redovnog učenika polagala razredni ispit, a položili su i predmete iz kojih su tokom cijele godine imali negativnu ocjenu.

7 negativnih ocjena od početka do kraja prošle školske godine imala su oba đaka. Tokom prošle godine, đaci su imali 12 predmeta.

Direktor škole Zoran Drljević kazao je ranije “Vijestima” da je sve uradio u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, te da su đaci izgubili status redovnog učenika prije kraja školske godine zbog više od 30 neopravdanih izostanaka.

Međutim, zapis u dnevniku pored imena oba učenika, gdje je grafitnom olovkom zapisano “prestao status redovnog učenika 13. 6. 2018”.

Bonus video: