Radović novčano kažnjen zbog homofobije

Pritužbu protiv Radovića je podnijela organizacija "Kvir Montenegro"
168 pregleda 4 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Screenshot (YouTube)
Milan Radović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.02.2014. 13:49h

Ministars pravde kaznio je novčano vršioca dužnosti načelnika ZIKS-a Milana Radović zbog govore mržnje i širenje netrpeljivosti prema LGBT osobama.

Pritužbu protiv Radovića je podnijela organizacija "Kvir Montenegro", a Etički odbor Uprave za kadrove je utvrdio da je potpredsjednik Narodne stranke prekšio Etički kodeks državnih službenika i namještenika.

"Povodom slučaja prvog kažnjavanja državnog službenika zbog govora mržnje i širenja netrpeljivosti i mržnje prema LGBT osobama Kvir Montenegro smatra da isti predstavlja primjer koji ukazuje svim državnim službenicima da je homofobija neprihvatjivo, nedozvoljeno, te samim tim i kažnjivo ponašanje.

Tokom razmatranja pritužbe koju je Kvir Montenegro podnio Ministarstvu pravde, direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, dostavio je Ministarstvu pravde prijedlog za pokretanja disciplinskog postupka Z-DP protiv Milana Radovića, načelnika KPD Podgorica. Na glavnoj raspravi koja je održana 29.01.2014. godine, Disciplinska komisija je utvrdila da je imenovani odgovoran za povredu službene dužnosti i predložila da mu se izrekne disciplinska mjera. Na osnovu člana 89. Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Ministar pravde je donio Rješenje kojim je imenovanom izrekao disciplinsku mjeru – novčana kazna.

Etički odbor Uprave za kadrove je, postupajući po pritužbi Kvir Montenegra, utvrdio da je Radović učinio povredu Etičkog kodeksa držvanih službenika i namještenika na način što je svojim javno iznesenim neprimjerenim ličnim stavovima o LGBT populaciji u oktobru 2013. godine na društvenoj mreži Facebook omalovažio i vrijeđao LGBT populaciju i iskazao netrpeljivost prema istoj.

U mišljenju Etičkog odbora je navedeno “da su javno objavljeni lični stavovi državnog službenika Milana Radovića o LGBT populaciji (“šačica egzibicionista, nastrani, abnormalni, da zaslužuju prezir i osudu”) i održavanju Povorke Ponosa (“nasilje nad moralnom i ljudskom prirodom, pederbal, da država agresivno promoviše tu abnormalnost te da je brkovima na zadnjici odškrinula vrata za ulazak u EU”) uvrjedljive sadržine i namjere omalovažavanja i istima je prekoračena granica stručnog i kritičkog mišljenja. Navedeni tekstovi ne mogu predstavljati vrijednosne sudove motivisane kao poziv na javnu polemiku, već se istima na nedoličan način vrijeđa LGBT populacija i osuđuje podrška države u organizovanju Povorke.

Dakle, Milan Radović je kao državni službenik ovim neprimjerenim stavovima koje je javno objavio na društvenoj mreži narušio ugled državnog organa, jer, bez obzira da li se lični stavovi iznose u svojstvu službenika ili građanina, u radno ili van radnog vremena, državni službenik mora voditi računa da isti negaivno ne utiču na državni organ. Stoji činjenica da je Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajamčeno pravo na slobodu izražavanja, ali to ne znači sloboda izražavanja apsolutna i da nije ničim ograničena, već mora biti uspostavljena ravnoteža između slobode izražavanja i prava drugog da zaštiti svoju reputaciju” navedeno je u mišljenju Etičkog odbora", saopštio je Kvir Montenegro.

Bonus video: