Medijacija nije popularna: Građani vole da se sude

Najveći broj anketiranih 64 odsto, nema stav o tome da li je bolje da se sudski sporovo rješavaju dogovorom a čak 67 procenata nije ni znalo za postojanje medijacije
0 komentar(a)
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2014. 12:37h

Iako već osam godina postoji pravna mogućnost da se građanski sporovi rješavaju posredovanjem, bez dugih i skupih sudskih sporova, samo jedan odsto građana Crne Gore je imalo iskustvo sa medijacijom, pokazuje istraživanje koje je Misija OEBS-a u Crnoj Gori sprovela uz pomoć CEDEM-a.

Posredovanje je moguće u porodičnim sporovima, privrednim radnim i drugim imovinsko-pravnim odnosima preduzeća i građana, kojima su osnovni sudovi inače zatrpani.

Šefica Misije OEBS Janina Hrebickova rekla je na predstavljanju istraživanja u hotelu Ramada da i dalje postoji otpor i neodlučnost da se posredovanje iskoristi. Ona je objasnila da je to ili zbog nedovoljno razvijene svjesti ili očekivanja građana da od sudije čuju da su oni u pravu, a da suprotna strana griješi.

Istraživanjem CEDEM-a je rađeno u 16 opština slučajnim uzorkom od 822 ispitanika a njegov cilje je između ostalog bio da utvrdi stepen informisanosti građana o medijaciji, Centru za posredovanje I sazna šta građani misle kako se postiže uspješna medijacija.

Od ukupnog broja ispitanika ,68 odsto je posljednjih sedam godina imalo iskustvo sa nekim sudom, a najviše njih 69 odsto se sudi sa nekim građanom a 17 sa državom.

Najveći broj anketiranih 64 odsto, nema stav o tome da li je bolje da se sudski sporovo rješavaju dogovorom a čak 67 procenata nije ni znalo za postojanje medijacije, pokazali su podaci CEDEM.

Ambasadorka OEBS je kazala da su oni otpočetka podržavali ovaj način rješavanja sporova, najavljujući da će to i nastaviti.

Ona je podsjetila da se na ovaj način rasterećuju sudovi i smanjuju troškovi popstupka.

Bonus video: