DMEN: Veoma mali broj sankcionisanja odgovornih za podmetanje požara

Iz Društva mladih ekologa su ukazali da je, prema svim pokazateljima, čovjek glavni uzročnik šumskih požara, a da je više od 60 odsto požara izazvano namjerom ili nepažnjom čovjeka
158 pregleda 0 komentar(a)
požar, gašenje požara, Foto: Shutterstock.com
požar, gašenje požara, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.08.2018. 15:25h

U Crnoj Gori, broj sankcionisanja odgovornih za podmetanje požara je veoma mali, iako zakonodavstvo u ovim slučajevima predviđa kazne od šest do 12 godina zatvora, u zavisnosti od pričinjene štete, saopšteno je iz Društva mladih ekologa Nikšića (DMEN).

Iz te organizacije su kazali da iskustvo iz prošle godine i nedavni primjer katastrofe u Grčkoj treba da utiču na podizanje svijesti o tom problemu i traženju rješenja.

Navodi se da su šumski požari u Crnoj Gori ovog ljeta bili rijetka pojava, zbog nižih temperatura i čestih kišnih dana, koji nijesu karakteristični za ljeto.

Kako su podsjetili, Crna Gora se suočila sa šumskim požarima u prošlog ljeta, kada je zabilježeno više od tri hiljade požara.

Iz Društva mladih ekologa su ukazali da je, prema svim pokazateljima, čovjek glavni uzročnik šumskih požara, a da je više od 60 odsto požara izazvano namjerom ili nepažnjom čovjeka.

"I pored toga što zakonodavstvo u ovim slučajevima predviđa visoke kazne, šest do 12 godina zatvora u zavisnosti od pričinjene štete, sprovođenje normi nije adekvatno, pa je i mali broj sankcionisanja odgovornih", istakli su iz te organizacije.

Prema njihovim riječima, motivi za podmetanje požara su često finansijske prirode, a dio nastaje i zbog nemara i nebrige.

"Jačanje prevencije i brzo reagovanje u sličnim budućim situacijama su neki od odgovora kako se boriti sa šumskim požarima u cilju zaštite šumskog bogatstva i cjelokupnog ekosistema", smatraju u Društvu mladih ekologa.

Bonus video: