Nikšić: MFI Montekreditu višak gratis pripravnici

Perović vjeruje u nadležne institucije, ali poručuje da će ako bude trebalo pravdu tražiti i na sudu
103 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 19:52h

Nikšićanka, Tatjana Perović, tek što je počela svoj radni vijek, osjetila je sve manjkavosti radničkih prava u Crnoj Gori.

Ona je sa još šest svojih kolega, nakon svega mjesec stažiranja kroz Vladin projekat stručnog osposobljavanja, dobila otkaz u Mikrokreditnoj Finasijskoj Insitiuciji, Monetekredit.

Pozivajući se na član 7, ugovora o stručnom osposobljavanju, u Montekreditu su kao obrazloženje za raskid ugovora iskoristili dio koji se navodno odnosi na teškoće u ekonomskom poslovanju.

„Poslodavac Vas obavještava da će se zbog restrukturiranja u sektoru operacija, donijetih na osnovu ekonomskih pokazatelja i potreba za optimizacijom poslovanja društava, Ugovor o stručnom osposobljavanju raskinuti“, navodi se u otkazu koje potpisuje izvršni direktor Montekredita, Josip Pecirep.

Za Tatjanu je ovo objašnjenje apsurdno, jer prije sevga, pripravnici se finansiraju iz Budžeta Vlade Crne Gore.

„Kad sam tražila objašnjenje jedna gospođa mi je samo kratko telefonom kazala da je to odluka menadžmenta. Meni nije jasno zbog čega oni mogu da urade ovo ukolio nas država plaća. Kakve to ekonomske koristi oni imaju ako nas ostave bez posla. Ovo je strašno i neodogovorno od strane ove firme jer ako su imali bilo kakvu vrstu problema oni bi toga bili svjesni i prije mjesec kada su potpisali ovaj ugovor sa nama“, ogorčeno je prokomentariusala Tatjana.

Da apsurd bude veći Montekredit je tražio deset pripravnika da bi nakon jednog mjeseca sedmoro postalo višak. Precizinije obrazloženje od odogovrnih u Monetkreditu zašto su to učinili, i pored upornih poziva na dostupne brojeve, Vijesti“ nijesu uspjele dobiti.

Tatjana se zajedno sa ostalim kolegama odmah požalila nadležnim insitucijama, prije sveg inspekciji rada kojoj je prijavila slučaj, a zatim i ZZZCG kao i Upravi za kadrove koji koordinišu Programom Stručnog Osposobljavnja. Ipak, konkretan odogovr, šta će dalje biti sa njihovim pripravničkim stažom, kako kaže, još nije dobila.

Odgovor da praktično i ne znaju kako da postupe u nastaloj situaciji „Vijesti“ su dobile od koordinacionog tima sastavlejnog od članova više državnih insititucija uključenih u program stručnog osposobljavanja.

„Zavod je sa ovom situacijom upoznao Kordinacioni tim, koji pored predstavnika Zavoda, čine predstavnici Uprave za kadrove, Ministarstava prosvjete, Ministarstava za informaciono društvo, kao i Kabineta potpresjednika Vlade, koji i koordiniraju ovim Programom, radi iznalaženja rješenja za novonastalu situacij“, stoji u dopisu koordinacionog tima za sprovođenje programa stručnog ospospbljavanja.

Tako se se čitav tim stručnjaka našao na muci kako da sada riješi pravnu rupu nastalu usled ovakvog raskida ugovora između pripravnika i poslodavca. Tatjana se međutim više plaši da bi zbog svega i do daljnjeg mogla ostati bez pripravničkog staža.

Ukoliko se kao razlozi za rakidanje ugovora navode problemi u eknomskom poslovanju onda je to, kako smatra advokat, Milan Vojinović, trebalo i potkrijepiti dokazima

„Sad ne znam da li je to sigurno, ali kako su mi kazali u Zavodu za zapošljvanje, postoji komplikacija da mi nećemo imati pravo da se prijavimo za ovaj projekat naeredne godine ukoliko on bude odobren. Objašnjeno mi je da ako imamo i jedan dan staža možemo ostati bez tog prava i da možemo samostalno neđe da pronađemo da odradimo pripravnički. Mi da smo mogli to da učinimo ranije niko od nas ne bi čekao ovaj program“, zaključila je Tatjana.

Zakonski neosnovan otkaz?

Ukoliko se kao razlozi za rakidanje ugovora navode problemi u eknomskom poslovanju onda je to, kako smatra advokat, Milan Vojinović, trebalo i potkrijepiti dokazima. Zbog toga je smatra on, ovaj čin protivpravan.

„To nema zakonskog osnova. Ako postoji neki pokazatelj optimizacije, ili ništo slično, onda se to mora dokazati, šta konkretno treba unaprijediti u poslovanju nekog subjekta, a ođe je situacija čista jer njih ništa ne dotiče pošto sve vlada finansira. Pri tom treba objasniti koji su to kriterijumi po kojima je troje ostalo da radi, a sedmoro otpušteno“, kazao je Vojinović i dodao da koordinacioni tim mora hitno naći rješenje za pripravnike koji su ostali bez posla.

U nadležne institucije vjeruje i Tatjana, ali poručuje da će ako bude trebalo pravdu tražiti i na sudu.

Galerija

Bonus video: