JP Komunalne usluge: Vandali nam sve češće uništavaju imovinu

U posljednje dvije sedmice ovo se dešavalo u više navrata. Nepoznati počinitelj ulazi kroz kanalizacioni otvor i ima pristup svim vitalnim instalacijama
69 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 14:44h

U posljednjem periodu stepen vandalizma je veoma učestao, kažu iz javnog preduzeća Komunalne usluge, Podgorica.

"Ovo se naročito odnosi na našu imovinu (javna rasvjeta i semaforska signalizacija) , a motiv nam nije poznat. Svi slučajevi su prijavljeni nadležnima. Prvi slučaj je pješački Most Andrije Kažića u Zagoriču, gdje su instalacije demolirane. Polomljeni su svi reflektori na mostu, kao i ormani sa kojih se napaja rasvjeta mosta i okolna rasvjeta", navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Iz Komunalnog napominju da se ovo ne dešava prvi put, a ukupna šteta je 12.976,95 eura.

"Drugi slučaj je Most Union Bridge , gdje su opet ukradene bakarne instalacije, što je uzrokovalo da dva stuba (četri svjetiljke) ne rade. Šteta je odmah sanirana i rasvjeta sada radi. Treći slučaj je u Ulici II Crnogorskog Bataljona, gdje su takođe ukradene instalacije odnosno bakarni kablovi, pa 6 stubova rasvjete nije radilo. Ispod trotoara postoji podzemni prolaz kroz koji su provučene sve instalacije (vodovodne, kanalizacione, kablovi za rasvjetu, telefon, distributivni kablovi niskog i srednjeg napona).

U posljednje dvije sedmice ovo se dešavalo u više navrata. Nepoznati počinitelj ulazi kroz kanalizacioni otvor i ima pristup svim vitalnim instalacijama.

"Saznali smo da su osim na našim instalacijama pričinjene štete i na kablovima koji su u vlasništvu ED Podgorica. Pored ovih šteta, problem nam predstavljaju metalni poklopci stubova koji se vrlo često kradu i na taj način se dovodi u opasnost život prolaznika koji su izloženi instalacijama pod naponom. Kako postoji mnogo tipova poklopaca, pojedine je gotovo nemoguće nabaviti, pa smo prinuđeni da ih sami izrađujemo", navodi se u saopštenju.

Iz ovog preduzeća napominju da je , poređenja radi, cjelokupna instalirana snaga rasvjete na teritoriji Glavnog grada manja od instalirane snage rasvjete jednog tržnog centra kao npr. „Gintaš“ ili „Delta“.

Iz Komunalnog mole novinare da objektivne sagledaju situaciju u kojoj se preduzeće nalzi, a da svoje kritike koje su gotovo uvijek upućene ka nadležnima koji ulažu krajnje napore u cilju održava nja gradske infrastrukture, često rizikujući život i zdravlje, usmjere ka stvarnim krivcima, nesavjesnim građanima.

"Procenat ispravnosti rasvjete je 98% (dok je 90 % evropski prosjek) u gradu i oko 90% na selima (dok je 75 % evropski prosjek). Podgorica ima preko 20.000 rasvjetnih tijela odnosno na oko 8 stanovnika dođe po jedno rasvjetno tijelo (prosjek za gradove ove veličene je 10 stanovnika na jedno rasvjetno tijelo) što će reći da Podgorica spada u kvalitetno osvijetljen grad. Veliki broj rasvjetnih tijela kao i preko 500 km raznih kablova iziskuje ogromne troškove i odricanja zaposlenih u ovom Društvu da bi se postigao kvalitet osvjetljenja javnih površina i sigurnost građana", ističe se u saopštenju.

Iz Komunalnog mole novinare da objektivne sagledaju situaciju u kojoj se preduzeće nalzi, a da svoje kritike koje su gotovo uvijek upućene ka nadležnima koji ulažu krajnje napore u cilju održava nja gradske infrastrukture, često rizikujući život i zdravlje, usmjere ka stvarnim krivcima, nesavjesnim građanima.

Galerija

Bonus video: