Suđenje mirnim demonstrantima počinje krajem aprila

Uako je za krivično djelo koje im je stavljeno na teret predviđena novčana ili kazna zatvora do tri mjeseca, tužilac ih je zadržao dva dana u pritvoru
170 pregleda 0 komentar(a)
Irena Delja, Foto: Luka Zeković
Irena Delja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2014. 12:21h

U podgoričkom Osnovnom sudu za dva mjeseca počeće suđenje grupi mirnih demonstranata, uhapšenih na protestu 15. februara. Suđenje im je juče zakazano za 28. april.

Tog dana, pred sudijom će se naći penzionisani novinar Dragoslav-Duća Milačić (73), njegov sin, novinar Marko Milačić, portparol Foruma 2010 Boban Batrićević, predstavnik Građanskog fronta sa Cetinja Ninoslav Kaluđerović, Irena Delja, Danilo Mrvaljević, Miro i Milka Radević, Aljoša Turović i Bato Božović.

Oni su uhapšeni u subotu oko 14 časova, nakon smirivanja tenzija, na protestu. U momentu hapšenja mirno su sjedjeli na pješačkom prelazu ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova. Ulica koju su tako “blokirali” svakako je bila zatvorena za saobraćaj. Iako je za krivično djelo koje im je stavljeno na teret “nepostupanje po naredbi za udaljenje”, predviđena novčana ili kazna zatvora do tri mjeseca, tužilac ih je zadržao dva dana u pritvoru, sa obrazloženjem da mogu ponoviti isto krivično djelo, pošto su okupljanja navodno bila najavljena i za nedjelju.

Grupa huligana sa fantomkama, koja je u subotu podigla tenzije na relativno mirnom protestu i kamenicama nasrnula na policiju, i dalje je van domašaja zakona. Nakon što je tužilaštvo zadržalo mirne demonstrante 48 sati u pritvoru i odlučilo da ih krivično goni, iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA) saopštili su da je takva odluka dovela do zabrinutosti za poštovanje vladavine prava.

Bonus video: