Porodica Radević: Bili smo na protestu jer nemamo od čega da živimo

Njih troje su 15. februara došli da bi tražili najosnovnije - pravo na život i redovan obrok!
235 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 20:02h

Tokom protesta u Podgorici 15. februara policija je, pored nekoliko mladića i jedne djevojke, uhapsila i jednu cijelu porodicu. Miru, Milki i njihovom sinu Mladenu Radeviću specijalci su stavili lisice na ruke, jer nisu postupili po naredbi za udaljenje.

Njih troje su došli da bi tražili najosnovnije - pravo na život i redovan obrok!

Radevići žive u podgoričkom naselju Kakaricka gora, u kući, kojoj je prije tri godine svojim rukama sagradio Miro. Do sada je uspio da uslovnom za život učini samo jednu prostoriju, ostalo je omalterisano. Nemaju priključenu vodu, pa je donose bidonima. Prije toga su dvije decenije živjeli u baraci.

"Mi nismo opasni kriminalci, nisam ja Darko Šarić i ne nosim drogu, a baš tako su me hapsili, kao da sam imao drogu"

"Nemamo od čega da živimo, zbog toga smo pošli na protest. Dok smo mi i većina građana mirno protestvovali neki su počeli da bacaju kamenje, gađaju policiju.. Mi nismo radili ništa od toga. Sjeli smo na ulicu, a policija je brutalno počela da nas hapsi, mene su gurnuli, ženu su gurali, udarili i ubacili u 'maricu'... Čak su nas i pljuvali", ispričao je Miro, dodajući da je policiji tražio snimak na kom se vidi koji policajac udara njegovu ženu, ali ga nije dobio.

Privođenje Milke Radović

"Mi nismo opasni kriminalci, nisam ja Darko Šarić i ne nosim drogu, a baš tako su me hapsili, kao da sam imao drogu. Mi nemamo od čega da živimo. Na Birou rada smo sve troje, kada tražimo posao nama dvoma kažu da smo prestari, a za sina, koji ima 20 godina, kažu neka ga na birou. Zbog svega toga ćemo opet na mirni protest, kad god bude organizovan", kaže Miro.

Porodica Radević, izuzev 60 eura socijalne pomoći, preživljava od novca koji Miro zaradi radeći fizički. Nekad je to pet eura, nekad 25. Kad nema posla, onda nema ni toliko.

“Nijesmo članovi DPS-a, da jesmo, odmah bi nam dali posao, ali nećemo da se učlanimo. Ovo sad što su mi udarili na familiju je nečovječno, ali očekujem još gore nasilje pred izbore"

On uzalud svako malo traži posao:

“Nijesmo članovi DPS-a, da jesmo, odmah bi nam dali posao, ali nećemo da se učlanimo. Ovo sad što su mi udarili na familiju je nečovječno, ali očekujem još gore nasilje pred izbore. Možda će da dođu i prijete da će nas ubiti ako ne glasamo DPS. Ja ih glasat neću šanse nema, umrijeću, neću ih glasati. Neka Milo ovo pokaže Evropi, neka ponese ovu sliku u svijet, da vidi svijet da su ufatili krupne ribe. Da vide da ne možemo da se zaposlimo jer nismo članovi DPS-a”.

Sina su nam bez potrebe držali 12 sati

Mirovog i Milkinog sina Mladena policija je uhapsila, iako nije bio ni u grupi koja je sjedjela na kolovozu:

"Pustili su ga u nedjelju ujutro, jer ga nije bilo na snimku, vidi se da je stajao kod bandere, sa društvom. To im nije smetalo da ga prije toga drže satima pritvorenog. Doživio je stres od hapšenja. Nas dvoje su držali punih 48 sati, jer mi smo, po Konjevićevom, kriminalci, krupne ribe. Tretirali su nas kao kriminalce i držali da ne bi u nedjelju ponovo pošli na protest, za koji mi nismo ni znali da je najvljen. Ipak, i pored hapšenja i dalje ću da tražim svoja prava, a neko mora da snosi odgovornost za ovo".

One što su gađali ne diraju, a nas tretiraju kao kriminalce

Miro tvrdi da je u srijedu, dok je radio fizički, prepoznao jednog od mladića koji je tokom protesta gađao kamenicama policiju i zgradu Vlade.

“Pitao sam ga 'poznajemo li se', rekao je ne. Odgovorio sam mu da ja njega prepoznajem i da neću ležati u zatvoru, a on da bude na slobodi. Pitao sam ga i odakle im onoliko kamenja da gađaju, i zašto su to uradili. Rekao mi je da su kamenje donijeli sa Morače. Njima je to bilo plaćeno po 50 eura. Samo da bi ga zamutili. To su isti oni koji su gađali na ranijim protestima”, smatra Miro.

On je ogorčen što huligani nijesu uhapšeni:

"To je poštena policija i oni koji su gađali su pošteni građani Crne Gore, a mi smo kriminalci. Mene terete i što sam poveo ženu na protest. Sad treba i da nam sude i nije me briga za mene, ali ženu su mi stavili u betonjerku, u ćeliju, kao kriminalca.. Rekao sam im, dovedite mi Konjevića, jer će za ovo neko morati da odgovara. Policajac mi je rekao 'nemoj da ti uđem unutra i polomim bubrege'”.

Galerija

Bonus video: