Ćehotinom pluta smeće: Građani Pljevalja, nek vam je na čast!

"Usljed nadolaska vodostaja Ćehotine, ovaj otpad će da ode još nizvodnije"
106 pregleda 0 komentar(a)
Ćehotina, Foto: Pvportal.me
Ćehotina, Foto: Pvportal.me
Ažurirano: 21.02.2014. 15:40h

Nevladina organizacija „Da zaživi selo“ ponovila je juče da su ispusti otpadnih voda Rudnika uglja u korito rijeke Ćehotine nelegalni, jer se u nju ispuštaju otpadne vode koje prelaze maksimalno dozvoljene koncentracije, bez prethodnog prečišćavanja.

U reagovanju na izjave odgovornih iz Rudnika uglja o kvalitetu otpadnih voda, ta NVO navodi da to „društveno neodgovoro preduzeće prilikom izbacivanja otpadnih voda u korito rijeke, ne smije da ugrozi onaj kvalitet vode koji je uzvodno od tog mjesta“.

„Na to podsjeća član 20. Pravilnika o kvalitetu i sanitarno tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u recipijent. Ovaj član dokazuje da Rudnik uglja vrši prekršaj, a za to treba da odgovara. Voda koja ističe iz brda Pliješ je čista, jer je uzvodno ništa i ne zagađuje, a nakon ulivanja rudničkih otpadnih voda, kvalitet vode se drastično mijenja i pogoršava“, navodi se u saopštenju NVO čiji je predsjednik Vaso Knežević.

Reagujući na tvrdnje Rudnika uglja da njihove otpadne vode ne zagađuju rijeku Ćehotinu, jer su to prirodne vode koje oni izbacuju iz kopa, iz te NVO navode su te otpadne vode obogaćene suspendovanim česticama laporca, ugljevima, mineralnim uljima i mastima, naftom, solima teških metala i što je bitno visoke su vrijednosti hemijske potrošnje kiseonika.

Njihova „prirodnost“ je očigledna na fotografijama, a i analize koje su rađene ranije govore da svi navedeni parametri prelaze maksimalno dozvoljene koncentracije. Prema Izvještaju o stanju životne sredine opštine Pljevlja za period od 2008. do 2012. koji je uradila Služba za zaštitu životne sredine Opštine Pljevlja, Rudnik godišnje ispusti oko 18.000.000 metara kubnih otpadnih voda.

Izađite, pogledajte kakva je rijeka prije i poslije ispustnih odvoda, vidjećete golim okom, pa sa tog mjesta govorite moralno i čiste savjesti, navodi se u pismu koje potpisuje Vaso Knežević

“Pozivamo nadležne iz Rudnika da bolje obiđu teren, da vide kakva je Ćehotina uzvodno od njihovih ispusta otpadnih voda, a kakva je nakon ispusta, pa da sa tog mjesta moralno i čiste savjesti demantuju svoj demant“, navodi se u reagovanju.

Ova organizacija dostavila je i dvije tabele Ispitivanja kvaliteta otpadnih voda sa površinskog kopa Potrlica rađene na zahtjev Rudnika uglja i Opštine Pljevlja.

„Ispitivanja je uradila Javna ustanova za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice, i na njihove rezultate se ne sumnja, ali veliku razliku u rezultatima ne smatramo samo „štelovanjem“ od strane Rudnika uglja, već i od različitih slučajeva, jer nekada su te otpadne vode lošijeg a nekada manje lošijeg kvaliteta, iako i jedna i druga verzija pokazuju prekoračenja”, navodi se na kraju reagovanja pljevaljske NVO.

Bonus video: