Odgovor novinara "Vijesti": Smeće smrdi u Mrdakovom dvorištu

Granica je sjeverno od deponije, svidjelo se to nekome ili ne, tvrdi sudski vještak Ivanović
52 pregleda 0 komentar(a)
Stari viganj, Foto: Luka Zeković
Stari viganj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2014. 16:02h

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak ne zna gdje su granice NP “Skadarsko jezero”, ili pak neće da prizna da se dvije ogromne deponije smeća nalaze baš u njegovom dvorištu.

Smetlišta kod Starog viganja, na kojima ima i crkotina, su nekoliko stotina metara unutar NP “Skadarsko jezero” i po Prostornom planu područja za posebne namjene i po Zakonu o nacionalnim parkovima, na koje su se iz Mrdakovog resora prije dva dana pozvali, pokušavši da očiste ruke od smeća.

Prema prostornom planu, granica NP “Skadarsko jezero”, “obuhvatajući Šipnicu, se vezuje kod Starog vignja za put Gošići - Dališani...”.

Pomenuti put predstavlja granicu, a sve južno od njega, odnosno sve bliže jezeru, je teritorija parka, što se jasno vidi i na mapi NP “Skadarsko jezero”.

Prema prostornom planu, granica NP “Skadarsko jezero”, “obuhvatajući Šipnicu, se vezuje kod Starog vignja za put Gošići - Dališani...”

Novinar “Vijesti” juče je detaljno obišao pomenuto područje i uvjerio se da od puta, na kojem se i nalazi spomenik, do početka deponije - ima najmanje 200 metara.

Sudski vještak za oblast geologije Staniša Ivanović decidno tvrdi da se deponija na Starom viganju nalazi unutar granica parka.

"Granica NP 'Skadarsko jezero' je sjeverno od deponije koja se nalazi u blizini spomenika na Starom viganju. Kompletna deponija koju sam zatekao prilikom obilaska tog terena nalazi se unutar granica Nacionalnog parka. Moramo govoriti činjenicama, a ne onako kako bi to neko volio, ili kako se to nekome sviđa", kazao je Ivanović juče “Vijestima”.

On je pretprošle godine vještačio u sudskom postupku koji su iz NPCG pokrenuli protiv M.K. zbog vađenja šljunka unutar granica NP “Skadarsko jezero”.

Mještani koji imaju kuće i imanja u blizini Starog viganja takođe tvrde da se deponija nalazi nekoliko stotina metara unutar granica NP “Skadarsko jezero”. Tu je, kako je istaklo više njih, donedavno bila i tabla - znak da se nalazite u NP “Skadarsko jezero”.

"Kod košćele koja je u ravnini sa spomenikom donedavno je stajala tabla sa velikim pelikanom, koja je označavala da tu počinje teritorija NP 'Skadarsko jezero'. Od te table do deponije ima više od 300 metara. Tabla je srušena i sada služi kao krov na kokošinjcu. Tablu, postavljenu prije nekoliko godina, izrešetali su lovci”, pojasnio je jedan od mještana.

Popović: Čišćenje izvora zaraze je prioritet

Stevan Popović iz NVO “Nacionalna volonterska organizacija” tvrdi da su 22. aprila 2013. čistili obje deponije.

“Prikupljen otpad smo uredno odložili na deponiju 'Livade'. Zbog nedostatka sredstava za postavljanje ograde, ta lokacija je ove godine u mnogo gorem stanju, jer se tamo nalaze i životinjski i medicinski otpad”, saopštio je Popović. On je istakao da je čišćenje prioritet, bez obzira na granicu: “Zar treba raspravljati da li je taj izvor zaraze unutar granica? Kao da prostor i od nekoliko kilometara van NP nije bitan, ako ne i presudan za sam zaštićeni prostor. Pogotovo jer se radi o močvarnom tlu koje dijeli istu podzemnu vodu”.

Bonus video: