Kuvaru i policajcu Veljovićev račun

Slavko Stojanović smijenio je Markovića sa mjeste komandanta SAJ-a iako mu je on, utvrdila je Unutrašnja kontrola, usmeno odobrio okupljanje Veljovićevih gostiju
80 pregleda 17 komentar(a)
Tajni sastanak, policijski kamp zlatica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tajni sastanak, policijski kamp zlatica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2014. 07:50h

Bivši komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Mladen Marković, šest mjeseci primaće platu umanjenu za 30 odsto, odlučila je Disciplinska komisija MUP-a.

Postupak protiv njega pokrenut je nakon što su inspektori unutrašnje kontrole utvrdili da se ogriješio o zakon kada je civilu Veselinu Veljoviću otvorio vrata policijskog kampa na Zlatici, za navodno predavanje o NATO integracijama.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ista kazna izrečena je i šefu kuhinje Grigoriju Pejoviću, jer je pripremio i poslužio piće i meze za Veljovićeve goste.

„Sprovodeći kontrolu povodom događaja od 9. novembra u kampu SAJ-a na Zlatici, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je našlo da u postupanjima službenika Mladena Markovića, u susret tom događaju kao i tokom događaja, postoji teža povreda službene dužnosti iz člana 106 stav 1 tačka 11 Zakona o unutrašnjim poslovima, pa je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Nakon discplinskog postupka, donijeto je rješenje, kojim je Markoviću izrečena disciplinksa mjera novčana kazna u visini od 30 odsto od mjesečne zarade, isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti, za period od šest mjeseci”, saopštili su iz Službe za informisanje MUP-a.

U Zakonu o unutrašnjim poslovima piše da je teža povreda službene dužnosti „svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka”.

Za teže povrede službene dužnosti, kako piše u Zakonu, može se izreći novčana kazna, propisati nemogućnost sticanja zvanja u trajanju od dvije do četiri godine, kao i prestanak radnog odnosa.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović smijenio je Markovića sa mjeste komandanta SAJ-a 12. decembra, iako mu je on, utvrdila je Unutrašnja kontrola, usmeno odobrio okupljanje Veljovićevih gostiju u restoranu policijskog kampa. Marković, osim što je otvorio kamp i dočekao goste koje prethodno nije legitimisao, nije prisustvovao predavanju Veljovića.

Unutrašnja kontrola MUP-a, sredinom decembra prošle godine, utvrdila je da je Veljović, mimo propisa, organizovao skup u kampu Zlatica i da je od službenika policije tražio da na teren agituju za DPS uoči lokalnih izbora u Mojkovcu. Nakon tog skandala, predsjednik Filip Vujanović, smijenio je Veljovića sa mjesta predstavnika u Savjetu za članstvo u NATO-u, nakon što je u nalazu kontrole konstatovano da on nije rekao istinu kada je tvrdio da ga je taj savjet ovlastio da sa pripadnicima službe razgovara na temu atlantskih integracionih procesa. Veljović je, uprkos nalazu kontrole, ostao pri ranijem iskazu da se na skupu nije govorio o politici.

Nakon što je Unutrašnja kontrola dostavila svoj izvještaj o tom skupu ministru Rašku Konjeviću, on ga je predao Osnovnom državnom tužilaštvu koje još nije završilo izviđaj.

Bonus video: