CGO: Bjelica da odgovori činjenicama, a ne etiketiranjem

Iz CGO-a ističu da rade samostalno, vođeni svojom misijom i ciljevima, a ni po čijim nalozima
6 komentar(a)
Snežana Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Snežana Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2014. 09:55h

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom izjave predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duška Bjelice na saopštenje CGO-a „Zašto se ne raspisuju izbori za rektora UCG“ ocjenjuje da Bjelica nije dao nijedan konkretan odgovor na postavljena pitanja i ostaje pri navodima da rukovodstvo UCG krši proceduru ne raspisujući izbore za novog rektora.

"U nedostatku činjenica, Bjelica je, i to ne prvi put kada je u pitanju CGO, pribjegao etiketiranju. Niko od Bjelice nije tražo mišljenje o CGO-u niti mi iznosimo mišljenje o njemu lično jer smatramo da to nije adekvatan vid komunikacije o problemima na UCG. Bjelica je javno opomenut kao visoki funkcioner UCG da ne poštuje propise, a njegovo reagovanje u kojem nije iznio nijednu činjenicu je potvrda ne samo nepoštovanja propisa već i nepoznavanja istih. Naime, svako se lako može uvjeriti da je reagovanje CGO-a zasnovano na analizi važećih propisa UCG-a", rekla je Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje.

Iz CGO napominju da je dvoljno posjetiti zvanični sajt Univerziteta Crne Gore (UCG), odjeljak "propisi", pa zatim "pravilnici" http://www.ucg.ac.me/cg/propisi/pravilnici.php i naći Pravilnik o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG od 26. 12.2010 (http://www.ucg.ac.me/zakti/Pravilnik%20o%20prestanku%20i%20rzrjesenju%20funkcije%20rektora.pdf )

"Pravilnik o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG od 26. 12.2010. jasno je propisao tok postupka izbora rektora, a koji obuhvata donošenje odluke o raspisivanju izbora;predlaganje kandidata; utvrđivanje prijedloga za rektora i donošenje odluke o izboru rektora", ističe Kaluđerović.

Iz CGO takođe napominju da član 3.3 Pravilnika propisuje da Upravni odbor UCG izbore raspisuje najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata rektora, a da se Odluka o raspisivanju izbora objavljuje u Biltenu UCG, kao i da se na osnovu čl. 28 stav 1 Statuta UCG i čl. 14 stav 1 ovog Pravilnika Upravni odbor UCG, na predlog Senata UCG, na sjednici održanoj 30. marta 2011, donio je odluku o izboru rektora UCG.

CGO je očekivao da će se na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UCG, koja je održana14.februara 2014, naći na dnevnom redu tačka raspisivanja izbora ili sam izbor rektora, što se nije desilo i shodno tome je ukazao na kršenje procedure.

"Za rektora je tada izabran prof. dr Predrag Miranović, kojem je to bio drugi mandat. U istoj odluci UO UCG, objavljenoj u Biltenu UCG br. 267/11, navodi se da rektor stupa na dužnost 19. avgusta 2011. i da mu mandat traje tri godine (http://www.ucg.ac.me/bilteni/Bilten%20267.pdf ). Iz svega navedenog, jasno je da saopštenje CGO nije, kako to Bjelica opisuje pleonazam, "tendenciozno i zlonamjerno" već vrlo utemeljeno, kao i da "krupno nepoznavanje materije", na žalost, pokazuje samo Bjelica, što je zabrinjavajuće s obzirom na poziciju koju ima na UCG", ističe Kaluđerović.

CGO je očekivao da će se na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UCG, koja je održana14.februara 2014, naći na dnevnom redu tačka raspisivanja izbora ili sam izbor rektora, što se nije desilo i shodno tome je ukazao na kršenje procedure.

"Predsjednik UO UCG treba svima da objasni: kako to “UCG samostalno utvrđuje proceduru za izbor rektora” (kako je Bjelica naveo u odgovoru na saopštenje CGO-a od 17.02.2014) i što pod tim podrazumijeva? Na što se odnose gore navedeni propisi i odluke UCG, kao i ko i za koju svrhu onda treba da ih primjenjuje ako ne rukovodstvo UCG", pita se Kaluđerović.

Iz CGO-a ističu da rade samostalno, vođeni svojom misijom i ciljevima, a ni po čijim nalozima.

"Ako Bjelica ima informacije da je ova ili bilo koja druga aktivnost CGO-a “naručena od onih koji žele da sačuvaju svoje privilegije i ne žele dobro Univerzitetu”, kako je on naveo u odgovoru na saopštenje CGO-a, pozivamo ga da javno kaže ko je naručio ovu ili bilo koju drugu aktivnost CGO-a. Takođe, pozivamo ga da prestane sa paušalnim etiketiranjem koja samo dodatno urušavaju ugled akademske zajednice koju predstavlja i da javnosti pruži činjenično zasnovane odgovore", kaže na kraju Kaluđerović.

Bonus video: