"Zapamtite kako izgledaju kriminalci"

“Sa lisicama na rukama i pritvorom država je htjela da pokaže drugima, koji žele da iskažu građansku neposlušnost, da će proći isto kao m"
758 pregleda 151 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 16:05h

Uhapšeni na subotnjim protestima u Podgorici pušteni su juče da se brane sa slobode, nakon što im je istekao 48-časovni pritvor. Na slobodi su se, nakon dva dana provedena u ćelijama podgoričke policije, našli penzionisani novinar Dragoslav-Duća Milačić (73), njegov sin, novinar Marko Milačić, portparol Foruma 2010 Boban Batrićević, predstavnik Građanskog fronta sa Cetinja Ninoslav Kaluđerović, Irena Delja, Danilo Mrvaljević, Miro i Milka Radević, Aljoša Turović, Bato Božović, Nino Zilić i Aleksej Zeković.

Grupa huligana sa fantomkama, koja je u subotu podigla tenzije na relativno mirnom protestu i kamenicama nasrnula na policiju, i dalje je van domašaja zakona. Samo su Zilić i Zeković osumnjičeni da su navodno bacali kamenice. Ostali su u subotu oko 14 časova, nakon smirivanja tenzija, uhapšeni nakon što su mirno sjedjeli na pješačkom prelazu ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova.

Ulica koju su tako “blokirali” svakako je bila zatvorena za saobraćaj. Iako je za krivično djelo koje im je stavljeno na teret “nepostupanje po naredbi za udaljenje”, predviđena novčana ili kazna zatvora do tri mjeseca, tužilac ih je zadržao dva dana u pritvoru, sa obrazloženjem da mogu ponoviti isto krivično djelo, pošto su okupljanja navodno bila najavljena i za nedjelju.

Većina uhapšenih juče je nešto poslije 13 časova u Osnovni sud dovedena sa lisicama na rukama. Milačić, Batrićević i Kaluđerović iz policijske marice izašli su pjevajući “robija ih čeka, robija ih čeka”. Istražni sudija im je odmah uručio rješenja da se brane sa slobode. Nakon što su mu u sudu skinuli lisice, Kaluđerović je “Vijestima” rekao da hapšenje i zadržavanje u pritvoru doživljava kao početak borbe za poglavlja 23 i 24: “Ovo doživljavam kao hapšenje krupnih riba. Drago mi je što je počelo sa nama koji smo izmaltretirali ulicu tog dana”.

Batrićević je ocijenio da je odluka tužilaštva da ih goni krivično “nalog centara moći”: “Zadržati ljude koji su sjedjeli na trotoaru 48 sati kao ubice, ili rušitelje institucija sistema, je sramotno. Mi smo tim gestom pokušali da odbranimo slobodu i tražimo bolje stanje u državi”, rekao je Batrićević. On je, citirajući nikšićki bend DST poručio da ga mogu zatvoriti, ali ne i slomiti.

“Sa lisicama na rukama i pritvorom država je htjela da pokaže drugima, koji žele da iskažu građansku neposlušnost, da će proći isto kao mi. Sve što su uradili, nas, ali i mnoge druge samo dodatno motiviše”, rekao je Milačić.

Nakon puštanja na slobodu, grupa uhapšenih sastala se sa čelnikom Foruma 2010 Žarkom Rakčevićem.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Zeković podnio je juče inicijativu da se hitno provjeri postupanje rada policije u slučaju građanskog protesta i u KCCG istog dana, kada policija nije uhapsila grupu huligana koji se predstavljaju kao Zagorički klan, koja je satima maltretirala ljekare.

Ogromna većina huligana, koji su kamenicama gađali policajce, nije ni hapšena ni pritvarana

Tužilac napisao da smo mi opasni po društvo

Studentkinja sa Cetinja Irena Delja, ispričala je da se u pritvoru osjećala kao kriminalac i da je sve, što im se u protekla dva dana dešavalo, bilo surovo.

“Mislim da je tužilac zauzeo subjektivan stav i da nisu sagledali sve okolnosti, trebalo je da naprave razliku između nas koji smo pred sam kraj protesta sjeli i nismo učestvovali u kamenovanju policajaca i onih koji jesu, a ne da nas tretiraju ovako surovo. Provesti 48 sati u pritvoru zaista je užasno”, rekla je Delja. Ona je poručila da će se i ubuduće uvijek pojavljivati na mirnim demonstracijama.

“U rješenju za određivanje pritvora tužilac je napisao da smo zadržani 48 sati jer smo opasni po društvo, uz obrazloženje da prihvatamo i odobravamo ovakav vid protesta. To nije tačno, ne odobravamo ni kamenovanje policajaca, ali ni nasilje policije nad građanima. Ovo što smo mi uradili bio je simboličan izraz našeg nezadovoljstva, zbog toga smo i došli”, kazala je ona.

Dok je odlazila jednom od kamermana je, uz osmijeh, rekla: “Zapamtite kako izgledaju kriminalci”.

Tužilac Čađenović ispitivao uz cigaretu, sve vrijeme bio drzak

Milačić i Batrićević kazali su da se zamjenik ODT-a Saša Čađenović, sve vrijeme ponašao drsko i pušio cigaretu.

“Prije nego što je rekao da slijedi pauza, tokom koje treba da odluče o produživanju pritvora pitao me 'treba li ti ljekar', moj advokat je tada pitao 'znači li to da ste već odlučili', a on je rekao ne. Međutim ipak jeste bio odlučio”, kazao je Milačić.

Batrićević je dodao da je neshvatljivo takvo maliciozno ponašanje i maliciozna pitanja "sa cigaretom u ustima": "I sve to u prisustvu njegove nadređene - Ljiljane Klikovac. Svima su pokušavali da stave na teret i organizaciju protesta, ali bezuspješno, jer je snaga ovih protesta bila upravo to što je svako došao na sopstvenu odgovornost".

Batrićević je ocijenio sramnim 48-časovno zadržavanje u pritvoru u nečovječnim uslovima. On je istakao da im u policiji, od subote od 14 časova, kada su uhapšeni, do nedjelje do devet ujutro, nijesu dozvolili ni da jedu.

“Nijesu nam dali da imamo nikakve kontakte, policajci nijesu znali da nam odgovore u kom svojstvu smo zadržani. Od pojedinih policajaca bilo je i lijepih gestova, a neki su se prema nama ponašali kao da smo kriminalci bez ikakvih prava. Nismo mogli da dobijemo ni knjige, ni novine... Prema nama su se odnosili na sramotan način”, kazao je Batrićević.

Udarali penzionera

Penzioner Dragoslav Milačić danas će podnijeti krivičnu prijavu protiv policajaca koji su ga udarali, a potom lažno optužili da je pokušao da uzme pištolj jednom od njih.

Milačić (73) je uhapšen, nakon što je stao u zaštitu sina Marka. Nakon izlaska iz pritvora juče je bio u KC gdje su mu ljekari konstatovali hematom na lijevoj strani grudi, veličine osam sa tri centimetra i dvije oguljotine na lijevoj nozi.

Kada je pošao da podnese prijavu, saopšteno mu je da to mora uraditi u službi za pritužbe na rad policije, kao i poslati je faksom.

Marko Milačić, Dragoslavov sin, kazao je juče da mu je neshvatljivo da njegovog oca, od 73 godine koji je uz to i bolestan, terete za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje: “Zamislite da on sprečava 100 policajaca da vrše službenu dužnost”.

Galerija

Bonus video: