Glave ne štiti ni žuta traka: Urušene stare kuće u centru Kolašina

S obzirom da su privatno vlasništvo, u lokalnoj upravi kažu da su im ruke vezene, kada je riječ o njihovom uklanjanju
126 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 19:06h

Nekoliko polusrušenih objekata Kolašina, pored toga što su veoma ružan prizor, jer se nalaze u najužem centru grada odavno su i opasnost za prolaznike.

S obzirom da su privatno vlasništvo, u lokalnoj upravi kažu da su im ruke vezene, kada je riječ o njihovom uklanjanju.

Na Trgu Vukmana Kruščića, tzv. gornjem trgu, godinama su dvije polusrušne kuće, a djelovi jedne od njih, okrenute ka Ulici palih partizanki, svakog trenutka mogu da se sruše i nekome od prolaznika ugroze život ili oštete neki od automobila.

Do skora okužena trakom, koja upozorava na opasnost, u nimalo boljem stanju je zgrada starog suda u Ulici Boška Rašovića.

Taj objekat Opština je prije nekoliko godina prodala biznismenu Nebojši Boškoviću.

Vlasnik je obećavao hotel: Zgrada starog suda

On je nekoliko puta do sada najavljivao renoviranje te zgrade, to jest izgradnju luksuznog hotela, koji bi zadržao pređašnji izgled jedne od najstarijih kolašinskih kuća.

Prema nezvaničnim informacijama, Boškovića je finansijska kriza spriječila u tome, a iz lokalne uprave kažu da su nemoćni da ubrzaju radove.

U Komunalnoj policiji u Kolašinu tvrde da uklanjaje objekata opasnih po prolaznike sprečava što zakonska procedura, što komplikovanost rušenja nekih od tih građevina.

„Mi smo učinili što je do nas. Svim vlasnicima je naloženo da uklone građevine, oni to nijesu učinili. Negdje su problem i svojinski odnosi. Rušenje nekih objekata zahtijeva i komplikovan proces, jer ugrožava druge objekte koji su u blizini. Za sada sve stoji tako, ni malo lijepo za vidjeti i čak i opasno, ali malo šta mi možemo učiniti”, kazao je načelnik Komunalne policije Dragan Vlahović.

Vlahović nije mogao da kaže ko je uklonio traku koja je upozoravala na opasnost pored „starog suda“.

Pored te kuće prolaznici se zadržavaju i parkiraju automobile, i to za sada niko ne zabranjuje.

„Mi smo traku bili postavili da skrenemo pažnju prolaznicima da je zadržavanje pored te zgrade opasno. Ne znam ko je uklonio“, kazao je juče za “Vijesti” načelnik kolašinske Komunalne policije Dragan Vlahović.

Galerija

Bonus video: