Crnogorci iz Rusije stigli praznih džepova: Ogorčeni na Vilotijevića

Osam Crnogoraca vratilo se iz Rusije, dvanaestorica još u imigraconom pritvoru
401 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 16:58h

Osmorica Crnogoraca koji su radili na građevinama u Rusiji posredstvom svog Nikšićanina Darka Vilotijevića, vratili su se u Crnu Goru bez prebijene pare u džepu i puni gnjeva prema Vilotijeviću koji ih je kažu, prevario i slagao.Redovnim letom iz Moskve, sa dva sata zakašnjenja, iz Moskve u Tivat doputovali su Radoman Rnković, Obrad Petrušić, Ivan Tomašević, Dragan Stojković, Radivoje Damjanović, Predrag Bilić, Nikola Rnković i Slaviša Kovačević.

Karte za put kažu, po nalogu ruskog suda platila im je Rezida Rimovna, vlasnica firme „Alijans“ preko koje su od decembra radli u Rusiji, prvo u Moskvi, pa poslije u gradu Ufa.

Na aerodromu ih je dočekala nekolicina prijatelja i novinari sa kojima su osmorica radnika podijelila svoje ogorčenje i ispričali im detalje prave golgote koje su proteklih mjeseci prolazili u Rusiji.

„Dok je Vilotijević ovdje medijima davao lažne izjave, mi smo tamo bili gladni i živjeli u uslovima nedostojnim čovjeka. Vratili smo se praznih džepova i nijednoga dinara sa sobom donijeli porodicama nismo“, kaže Radoman Rnković dodajući da im je najgora stvar u Rusiji bila glad.„Po tri-četiri dana mi ništa nismo jeli, u toj gladi smo se gubili da nismo znali što da radimo sa samima sobom. To je trajalo dok nismo obavijestili ambasadu Crne Gore koja nam je u neku ruku, pomogla i donekle izašla u susret, ali ne baš toliko koliko tvrde da nas je ambasador Zora Jocović bukvalno spasio“, kaže Rnković dodajući da su Rusi njih osmoricu pustili, a 12 njihovih drugova zadržali u imigracionom pritvoru u Ufi, iako i jednu i drugu grupu terete da su izvršili isto krivilno djelo – bespravni ulazak i rad na crno u toj državi.

Njegov kolega kaže da su u Rusiju otišli na poziv Darka Vilotijevića koji im je „obećao broda i doline – dobre plate i lijep smještaj“.

„Čim smo tamo došli vidjeli smo da od tih obećanja nema ništa. Poslije nekog vremena počeli smo da ostajemo i bez hrane jer smo naše pare koje smo donijeli iz Crne Gore potrošili, a Vilotijević nas nije plaćao kako je dogovoreno, već nam je pare „davao na slamčicu“ – dva puta akontaciju po 12 eura i to je sve što nam je dao. Neistina je sve što su Vilotijevići rekli ovih dana za medije. Njegov otac je tamo bio nadzorni organ na građevini na kojoj smo radili i netačno je da mo mi navodno, nekvalitetno radili. Ništa Vilotijević nije ispoštovao od onoga što smo se dogovorili, plus nas je držao gladne i u smještaju gdje neko ni stoku ne bi ostavio“, istakao je Obrad Petrušić, dodajući da Vilotijević nije ispunio ni obećanje da će im srediti papire kako bi legalno mogli boraviti i raditi u Rusiji u koju su ušli kao obični turisti.

„Čista je laž da smo mi krivi za navodno nekvalitetne radove na gradlištu 24-spratne zgade na kojoj smo radili u Moskvi. Vilotijević nije ispunio obećanje da će nam dati zarađene pare ni u Moskvi nikasnije u Ufi. Sve zarađene pare su nam ostali dužni“, kazao je Ivan Tomašević dodajući da on i njegove kolege od poslodavca koji ih je odveo u Rusiju u prosjeku potražuju po preko 700 eura.

Vilotijević povodom žalbi radnika: Moj otac i brat u istim uslovima rade i žive >>>

Galerija

Bonus video: