CGO: Bjelica da objasni zašto nijesu raspisani izbori za rektora UCG

Iz CGO su to pitali imajući u vidu činjenicu da rektoru UCG Predragu Miranoviću 19. avgusta ističe mandat
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 16:04h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Upravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) i njegovog predsjednika Duška Bjelicu da objasne javnosti zašto nijesu raspisani izbori za rektora.

Iz CGO su to pitali imajući u vidu činjenicu da rektoru UCG Predragu Miranoviću 19. avgusta ističe mandat.

“UO UCG dužan je da izbore za rektora raspiše najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata rektora, odnosno do 19. februara, kao i da odluku o raspisivanju izbora objavi u Biltenu UCG-a”, saopštila je Snežana Kaluđerović iz te nevladine organizacije.

Iz CGO su podsjetili da se na posljednjoj sjednici UO UCG, koja je održana u petak, koliko je javnosti poznato, o tom pitanju nije raspravljalo a, kako dodaju, nije ni izvjesno da će nova sjednica biti održana do 19. februara.

Prema riječima Kaluđerović, nesprovođenjem te procedure odnosno nepoštovanjem Pravilnika o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG, UO pokazuje da nastavlja da pravila selektivno tumači i primjenjuje.

To, kako je saopštila Kaluđerović, znači da je prekršen zakonski rok za pravovremeno raspisivanje izbora za novog rektora UCG.

"S obzirom da postupak izbora rektora obuhvata donošenje odluke o raspisivanju izbora, predlaganje kandidata, utvrđivanje prijedloga za rektora, postavljaju se pitanja da li je navedeni postupak sproveden ili se sprovodi u nekoj tajnoj proceduri, odnosno da li se pokušava naći mehanizam kako bi se produžio mandat na još godinu dana trenutnom rektoru”, dodala je ona.

Prema riječima Kaluđerović, nesprovođenjem te procedure odnosno nepoštovanjem Pravilnika o proceduri i rokovima izbora, postupku prestanka funkcije i razrješenja rektora UCG, UO pokazuje da nastavlja da pravila selektivno tumači i primjenjuje.

U CGO smatraju da to ne doprinosi rješavanju dugogodišnjih i brojnih problema na UCG, iako, kako su rekli, to Bjelica u javnosti pokušava potpuno drugačije predstaviti.

Sama činjenica da niko sa samog UCG ne otvara ovo pitanje javno ilustrativno govori o stanju kritičke misli na UCG-u”, zaključila je Kaluđerović.

“Da li je uzrok što nemamo raspisane izbore niti kandidate možda u procjeni da nema podrške za one koji bi bili podobni? Ili, pak, u činjenici da sam Bjelica još uvijek ne ispunjava formalne uslove da bi se kandidovao za tu funkciju pa pokušava zloupotrebom ovlašćenja da dobije potrebno vrijeme”, pitali su iz CGO.

Kaluđerović je ocijenila da je očito da je neki tajni, ali efikasan, signal poslat svim organizacionim jedinicama UCG, koje su do sada već trebale imati svoje prijedloge kandidata za Senat UCG, da ne ulaze u ovaj proces i da su one pristale na taj diktat bez ijednog univerzitetskog glasa koji bi o tome progovorio u javnosti.

“Sama činjenica da niko sa samog UCG ne otvara ovo pitanje javno ilustrativno govori o stanju kritičke misli na UCG-u”, zaključila je Kaluđerović.

Bonus video: