Treba li komentarisati presude: Ubistvo ispred KC kao primjer

“Čovjek je izvršio ubistvo pred Kliničkim centrom pred svjedocima, ali je silom i vezom sa vlastima oslobođen", kazao je Slaven Radunović
117 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 14:01h

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušao je pravnike koji su se javili na ponovljeni glas za Sudski savjet, a odluku o tome koje četvoro će podržati donijeće 26. februara.

I ovaj put na konkurs su se javili najviše advokati – Loro Markić, Novak Bego Laković, Velija Murić i Đorđije Ulićević za koje je odbor dobio zvanično tumačenje Komisije za suzbijanje konflikta interesa da nema prepreka da se biraju za Sudski savjet.

Naime, Odbor je ranije bio u dilemi da li advokati mogu biti u Sudskom savjetu jer mogu biti neobjektivni kada su u pitanju predmeti u kojima su oni angažovani.

Dvoje profesora Mladen Vukčević i Velimir Rakočević, bivši poslanici DPS I SNP Refik Bojadžić i Dobrica Šljivančanin, te bivša tužiteljka Tatjana Marković i nekadašnja zamjenica ministra rada Vesna Simović Zvicer takođe su u trci za mjesto u Sudskom Savjetu.

Ranije se na konkurs javio i bivši tužilac Miladin Ivanović, ali je on odustao.

Da li treba komentarisati presude?

Članove Odbora je danas na saslušanju zanimao stav kandidata oko suđenja u razumnom roku, ispomoći u nižim sudovima, zastupništva nacionalnih manjina u pravosudnim tjelima u višim sudovima...

Najagilniji u odgovorima bio je advokat Nikola Bulatović, koji je ponudio detaljne odgovore o tome kako bi sudije trebalo da napreduju a sudovi bolje da rade.

Najviše sporenja bilo je oko toga da li treba komentarisati pravosnažne sudske presude, pa je bivša zamjenica vrhovnog tužioca, sada penzionerka Tatjana Markovć kazala da bi se “presuđeno trebalo smatrati istinitim” što je izazvalo reakciju Slavena Radunovića (DF).

“Čovjek je izvršio ubistvo pred Kliničkim centrom pred svjedocima, ali je silom i vezom sa vlastima oslobođen. U zemlji gdje vlada nepravda i brutalna sila, ucjene i pritisci na pravosuđe, presude se moraju komentarisati,” rekao je on.

Radunović je poručio kandidatima kako od njih očekuje da se izbore sa takvim stanjem umjesto da ponavljaju floskule.

Tatjana Marković se složila da treba izabrati najboljeg kandidata, kao I nakon polemike sa Azrom Jasavić.(Pozitivna) koja je u istom kontekstu navela primjer ratnih zločina u Bukovici.

Bivša tužiteljka je pitala poslanicu da joj kaže šta njoj lično zamjera, na šta je dobila odgovor da su tužilaštvo i sudovi čudno tumačili zakone o ratnim zločinima.

“Slažem se sa vama ako ste utvrdili da je u tom predmeru bilo propusta,” kazala je Marković navodeći da su materijalne pretpostavke i dokazi osnov za presuđenje.

Odbor će 25. februar saslušati kandidate za vrhovnog tužioca što je predsjednik Rifat Rastoder potvrdio da je drugačiji stav u odnosu na ranije, navodeći da je iz Skupštine dobio tumačenje da to “moraju obaviti”.

Pored kandikata Tužilačkog savjeta Branka Vučkovića, za mjesto VDT konkurisali su advokati Goran Rodić,i tužiteljke Stojanka Radović i Vesna Jovićević.

Galerija

Bonus video: