Njemci plaćaju da nas nauče kako se zarađuje od čuvanja prirode

Projekat ima za cilj popularizaciju prirodnih vrijednosti i unaprjeđenje stanja Tivatskih solila, specijalnog rezervata prirode od 2008.godine i Ramsarske močvare
0 komentar(a)
Tivatska solila, Foto: Siniša Luković
Tivatska solila, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.02.2014. 13:49h

Predstavnici Opštine Tivat, JP "Morsko dobro" iz Budve, Centra za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice i njemačke NVO „Euronatur“ potpisali su u Tivtu memorandum o saradnji čime je započela realizacija projekta "Doživljavanje prirode na istorijskim Tivatskim solilima na crnogorskoj obali - Povezivanje zaštite prirode I regionalnog razvoja".

Projekat vrijedan 102.162 eura finansira DBU - njemačka državna Fondacije za zaštitu prirode Eurnatur.

"Projekat ima za cilj popularizaciju prirodnih vrijednosti i unaprjeđenje stanja Tivatskih solila, specijalnog rezervata prirode od 2008.godine i Ramsarske močvare od međunarodnog značaja od 2013. godine. U naredne dvije godine, Euronatur, “Morsko dobro”, Opština Tivat i Centar za zaštitu i proučavanje ptica sarađivaće na izradi plana aktivnosti za unaprjeđenje ovog rezervata, popularizaciji Tivatskih solila kroz organizovanje promotivnih aktivnosti radi obilježavanja važnih ekoloških datuma na Solilima i izrade promo materijala.

Za potrebe izrade Plana aktivnosti za unapređenje ovog rezervata, obezbijediće se stručna pomoć od strane međunarodnih eksperata, a za zaposlene u ovim ustanovama biće obezbijeđena studijska posjeta Sečoveljskim solanama u Sloveniji", kazao je koordinator projekta Igor Stojović.

Projekat je komplementaran sa nizom aktivnosti koje su Opština Tivat, “Morsko dobro” i NVO sektor već preduzeli na planu očuvanja, uređenja i valorizacije zaštićenog rezervata prirode Solila.

“Morsko dobro” će, kako je saopšteno, uskoro na Solilima izgraditi Centar za posjetioce, a biće angažovan i stalni čuvar za čije su zapošljavanje obezbjeđena sredstva u sklopu započetog projekta saradnje sa Njemcima.

"Radićemo zajedno svi na zaštiti Solila. Nadam se da će budućnost ovog važnog močvarnog područja biti osigurana ovim projektom. Radujem se da je Euronatur jedan od partnera", rekao je Pavel Bečka iz istimene njemačke NVO.

Nebojša Banićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica naglasio je da će se sa ovim projektom na Solilima i sličnim aktivnostima koje se odvijaju na ulcinjskoj solani i Skadarskom jezeru "skrenuti pažnja naše javnosti na činjenicu da očuvanjem prirode i razvojem održivih turističkih aktivnosti kao što je birdwatching, možemo ostvariti profit, a ne samo gradnjom hotela, raznoraznih terena za golf, tenis, vinskih podruma i sličnog".

Bonus video: